Sibiu: Azilul de noapte, casă şi masă pentru oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Azilul de noapte, casă şi masă pentru oamenii străzii
Sibiu: Azilul de noapte, casă şi masă pentru oamenii străzii

Adăpostul de noapte înfiinţat în urmă cu nouă ani de Fundaţia “Consorţiul pentru Dezvoltare Locală Sibiu“ şi-a dovedit utilitatea socială, pentru că numărul celor care apelează la sprijinul azilului a crescut direct proporţional cu numărul de locuri. Anul acesta, 145 de oameni au trecut pragul Azilului.

După ce în urmă cu trei ani, Azilul de Noapte s-a extins cu o nouă construcţie finanţată din fonduri Phare, capacitatea azilului s-a dublat, ajungând acum la 39 de locuri.  Pe timpul verii, la Azilul de Noapte se găseşte oricând un pat pentru un om al străzii, însă odată cu lăsarea frigului începe şi aglomeraţia. „ Acum încă mai avem paturi libere. Mai greu e iarna, când suntem nevoiţi să mai refuzăm oameni“, spune Ana Szekely, cea care îşi petrece de nouă ani nopţile primind oamenii la Azilul de Noapte.

Jumate sibieni, jumate străini

Cei care ajung să doarmă aici ocazional sau chiar permanent, nu sunt doar sibieni, ci vin din toate zonele ţării, raportul străinilor faţă de sibieni fiind de jumate – jumate, apreciază şefa Azilului. Predomină oamenii fără locuinţă din judeţele Moldovei, cum ar fi Iaşi şi Bacău, dar sunt şi constănţeni sau regăţeni. “Din Sibiu ne vin oameni care au fost evacuaţi din case după retrocedare, mulţi de pe strada 9 Mai şi de la ţară” explică Ana Szekely.

Reguli de bun simţ

Ca să poţi dormi la Azil, ai de bătut ceva drum până în Turnişor, pe strada Iazul Morii şi trebuie să ajungi între orele19.00 şi 22.00. Dacă e prima oară, eşti instruit cu ce ai voie şi ce nu ai voie să faci şi treci obligatoriu pe la despăducheat. Regulile sunt simple, fără scandal, fără alcool şi curăţenie la baie. “Este minim ce li se cere şi totuşi nu-şi trag apa la toaletă, aşa că numim câte un responsabil dintre ei, care să le atragă atenţia colegilor când uită” spune Ana Szekely. Pe lângă un pat şi un acoperiş, cei care merg la Azilul de Noapte primesc pijamale curate şi o cină nodestă, care atunci când mai sunt zile de naştere, poate fi şi specială. Persoanele fără adăpost pot apela la soluţia oferită de Azilu timp de 45 de nopţi, fără plată. După cele 45 de nopţi consecutive, solicitanţiilor li se percepe o taxă de doi lei pe noapte, dar mai sunt primiţi numai în cazul în care sunt locuri libere.

Ajutaţi să-şi caute un loc de muncă

Câţiva dintre cei care dorm la Azil lucrează, iar ceilalţi, dacă vor, sunt chiar ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă. În cei nouă ani de când lucrează la Azilul de Noapte, Ana Szekely poate număra însă pe degete oameni care s-au redresat şi s-au reintegrat în societate, găsindu-şi un rost şi o locuinţă. Totuşi, se feresc să vorbească despre problemele lor, de teamă că vor afla cunoscuţii lor în ce situaţie sunt.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite