Avalanşă de cereri pentru pensionarea anticipată, la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul sibienilor care şi-au depus dosarele în prima jumătate a acestei luni este de opt ori mai mare decât numărul celor care şi le-au depus în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rămaşi fără un loc de muncă în plină criză economică şi fără prea multe şanse de angajare, varianta pensionării anticipate este văzută ca o soluţie salvatoare de majoritatea celor care îşi depun dosarele

După blocajul apărut la jumătatea anului trecut, oamenii au primit din nou, începând de anul acesta, undă verde pentru depunerea dosarelor de pensionare anticipată. Aşa se facă că sibienii au luat cu asalt ghişeele Casei de Pensii, din primele zile ale lui 2011.

„ De la 1 ianuarie 2011, au fost înregistrate 140 de solicitări de pensionare anticipată, 109 dintre acestea fiind la Casa Judeţeană din Sibiu şi alte 31 la Casa Locală din Mediaş. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate doar 17 solicitări de pensionare anticipată, iar pe parcursul anului 2010 au fost înregistrate 780 de solicitări de înscriere la pensie anticipată“, explică Maria Spătăcean, purtâtor de cuvânt al CJP Sibiu.

Ultima soluţie   

Printre cei care au luat această decizie se numără şi Ioan Ciorogaru. În vârstă de 57 de ani, omul a rămas fără serviciul în anul 2009, iar din luna noiembrie a anului trecut, i s-a terminat şi ajutorul de şomaj, aşa că ultima soluţie pentri acesta a rămas pensionarea anticipată. „ După 38 de ani de vechime în muncă, acum am rămas fără nicio sursă de venit. Am lucrat zeci de ani în fabrică, iar în ultima perioadă lucrasem în construcţii. Acum însă, nimeni nu mă mai angajează din cauza vârstei. Şi decât să stau descoperit, fără nicio sursă de venit, am ales să îmi depun dosarul, să mă pensionez anticipat“, ne-a spus Ioan Ciorogaru(foto jos)

image

Peste 3.000 de oameni au ales pensionarea anticipată

În situaţii asemănătoare se află însă şi mulţi alţi sibieni. „ Lucrez din anul 1969, însă în 2009 am fost disponibilizat. Din aprilie 2010, de când mi s-a terminat ajutorul de şomaj, am trăit din economiile strânse de-a lungul timpului, pentru că nimeni nu vrea să mă mai angajeze la 60 de ani. Cei la care am fost mi-au spus că ei angajează, nu pensionează. Aşa că nu am ce face altceva şi am ales să îmi depun dosarul pentru pensionare anticipată“, spune şi Ioan Munteanu(foto jos)

image

În prezent, judeţul Sibiul numără peste 104.000 de pensionari aflaţi în plată, aproape 3.300 dintre aceştia fiind pensionaţi anticipat

Acte necesare pentru pensionare

Cei care vor să se pensioneze anticipat trebuie să depună o cerere,  carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale, alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă, adeverinţa privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, adeverinţa privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare, adeverinţa din care să reaiasă data încetării calităţii de asigurat şi alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite