Sibiu: Aurelian Miron, omul de care ascultă mascaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Aurelian Miron, omul de care ascultă mascaţii
Sibiu: Aurelian Miron, omul de care ascultă mascaţii

Aurelian Miron arată precum comandantul unei trupe de intervenţie şi chiar este. El conduce Detaşamentul de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă.

Mersul hotărât, privirea pătrunzătoare, atitudinea puternică şi tunsoarea militărească, toate îl dau de gol oriunde merge, pe stradă, la piaţă sau în concediu. Aşa că nu poţi greşi dacă gândeşti „Omul acesta sigur este ofiţer“ atunci când drumurile vi se intersectează. De doi ani de zile, comisarul Aurelian Miron este şeful serviciului Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (D.P.I.R.). Adică, mai pe scurt, este şeful mascaţilor, a anonimilor care se luptă cu răul, a celor care privesc viaţa de dincolo de cagulă. Este şeful celor mai tari şi mai bine antrenaţi poliţişti. Pare un dur şi de multe ori este, pentru că meseria i-o impune. Dar, în omul călit precum oţelul se ascunde la fel de multă blândeţe, toleranţă şi simţ al umorului. „Dacă n-am face glume şi dacă n-am vedea partea amuzantă dintr-o situaţie, n-am rezista aici. Este o muncă cu o extraordinar de mare uzură psihică şi emoţională“, declară Aurelian Miron.

A comandat mai întâi mascaţii din jandarmerie
Şeful D.P.I.R.-ului a luat parte la revoluţie ca forţă de ordine, deşi era încă pe băncile Academiei, a terminat arma „jandarm“ şi până în 2002 a comandat Detaşamentul Mobil al Jandarmeriei, adică tot mascaţi. „Diferenţa este că acolo erau mult mai mulţi“, spune zâmbind ofiţerul. S-a mutat la Poliţie din dorinţa de o schimbare. Nu o schimbare de macaz, ci una de peisaj. „Am vrut să încerc şi altceva, dar mergând pe aceeaşi linie“, completează ideea Aurelian Miron. Chiar se vede că-i place ceea ce face, că simte meseria ca pe o menire. Dacă cineva l-ar duce înapoi în timp şi el ar putea face lucrurile în altfel, să aleagă într-un mod diferit în momentele cruciale din viaţa sa, spune că tot aici ar ajunge. „Probabil tot aici aş fi, este o activitate care îmi place, mereu mi-am dorit să fiu ofiţer. Dar niciodată nu ştii ce-ţi aduce ceasul“, mai spune omul. Cel mai mult îi plac acţiunile de mare amploare, cele în care sunt mobilizate toate forţele de poliţie dar dă asigurări că absolut toate situaţiile întâmpinate implică riscuri.

„Suntem oameni, nu maşinării de luptă!“
Îl întreb de ce calităţi are nevoie un om în poziţia sa şi răspunde fără să clipească. „Trebuie să fii stabil emoţional şi să ai o mare putere de concentrare pentru a putea să coordonezi douăzeci şi patru de oameni, care sunt total diferiţi. Să îi faci să meargă în aceeaşi direcţie. Sunt oameni, nu maşinării de luptă“, declară Miron. La sfârşitul zilei, când iese pe uşa biroului şi se-ndreaptă spre casă, îşi face rapid, în cap, un scurt bilanţ. „Satisfacţia cea mai mare este când, la sfârşitul zilei de muncă, simţi că ţi-ai făcut treaba şi că eşti pe plus. Noi suntem o subordine care sprijină activităţile celorlalte servicii operative. Iar idealul meu în viaţa profesională este să-i văd pe toţi cei douăzeci şi patru de colegi ai mei întregi. Să-i ştiu că pleacă cu bine acasă“, încheie ofiţerul.

Ce-i place
„Citesc când am timp, în general romanele care se vând cu ziare. Îmi place o lectură reconfortantă, nu una greoaie şi solicitantă. Am parte de activitate solicitantă la serviciu“, precizează Aurelian Miron.
Ce nu-i place
Valurile mării, nisipul fierbinte, soarele dogoritor şi atmosfera de vacanţă. „Mersul la mare nu mă pasionează chiar deloc. În concedii îmi place să mergem la munte, dar şi acolo, muntele se rezumă pentru mine la locul până unde poţi merge cu maşina. Nu mai departe“, declară ofiţerul.

Întrebări şi răspunsuri
E liniştit Sibiul aşa cum pare?

La nivelul Sibiului nu sunt aşa probleme deosebite. Gradul de cultură şi de civilizaţie este mai ridicat decât în alte oraşe astfel că, din punct de vedere infracţional, suntem sub media pe ţară.
Îl vedeţi pe fiul dumneavoastră poliţist?
Nu ştiu, nu prea cred. Are 13 ani şi internetul este marea lui pasiune actuală. Este o fire mai libertină şi l-aş vedea mai degrabă un artist decât poliţist.

Profil
Născut:
8 aprilie 1966, Sibiu
Studii: Academia de Poliţie
Familie: Căsătorit, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite