Sibiu: Aurel Haşegan: „Bani sunt, dar sunt nişte bani speriaţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Haşegan este agent imobiliar de 12 ani şi preconizează că piaţa imobiliară se va debloca la sfârşitul anului 2010, atunci când oamenii vor începe să cumpere şi antreprenorii vor relua construcţiile.

Altă dată plin ca peronul unei gări, biroul lui Aurel Haşegan este acum pustiu. Pustiu precum un birou de credite pe timp de criză  sau ca o societate de construcţii, în aceeaşi perioadă de austeritate. Aurel Haşegan are agenţie imobiliară de 12 ani şi, în condiţiile în care multe astfel de firme şi-au tras obloanele din cauza vântului falimentar, Haşegan stă pe poziţii, ferm convins că într-un an şi jumătate maxim oamenii vor începe din nou să facă tranzacţii imobiliare. „Nu există ideea de „nu sunt bani”, care se tot vehiculează. Este o criză falsă. Până anul trecut erau solicitări de nu aveam ce să le oferim. Cum de dintr-o dată nu mai sunt bani? Banii sunt, dar sunt nişte bani speriaţi. Sunt bine puşi la ciorap, în bănci, undeva prin Elveţia, dar nimeni nu-i scoate. Înainte oamenii se grăbeau să cumpere azi un apartament de 100.000 de euro pentru că în câteva săptămâni era la 130.000. Acum este exact opusul, în oglindă. Ei zic «Nu cumpăr acum un apartament de 100.000 de euro, pentru că într-o lună îl iau cu 70.000». Dar aşa cum există un prag maxim, dincolo de care nu are cum să treacă, aşa este şi un prag minim, sub care preţul nu mai poate coborî. Când oamenii vor începe din nou să cumpere proprietăţi, atunci se va termina criza”, precizează Aurel Haşegan.

„România e ţara cash!”
Agentul mai spune că nu blocajul de pe piaţa creditelor este cauza cererii scăzute de terenuri şi case. „România este «ţara cash», cum îi zicem noi. 90% din tranzacţiile pe care le-am făcut eu au fost cu bani lichizi, nu cu bănci şi credite imobiliare ori ipotecare. România este o ţară atipică faţă de Occident, aşa a fost până acum, aşa este şi acum. Nu înăsprirea condiţiilor de creditare este problema”, declară omul. În 1997, când a intrat în afaceri imobiliare, voia, de fapt, să facă o societate de valori mobiliare. „Era nevoie de un capital social mare care ulterior a deveni şi mai mare. Am zis că dacă nu putem face mobiliare, să facem imobiliare. Chiar dacă ştiam prea puţine despre acest domeniu. Atunci erau în Sibiu 7-8 agenţii imobiliare iar în timp au ajuns la peste o sută. Bine, acum nu mai sunt atâtea, că iar a scăzut numărul lor. Spre exemplu, pe Nicolae Bălcescu eram 12 până anul trecut. Acum mai sunt eu şi încă unul”, povesteşte agentul imobiliar.

Clienţii încearcă să-l excludă pe intermediar
A fost şi Aurel Haşegan tentat să renunţe, şi asta nu o singură dată. Iar principala cauză a fost mereu clientul. „De multe ori am vrut să renunţ. Din cauza clienţilor neserioşi care făceu contract cu mine şi la sfârşitul tranzacţiei încercau să mă înşele şi să nu-mi mai dea comisionul. Bine, ăştia şi acum sunt. Eu nu înţeleg, dacă te urci în taxi şi taxiul te duce la Aeroport, când te dai jos, trebuie să plăteşti. Adică după ce omul îţi face un serviciu, trebuie să-l plăteşti. Astea sunt cele mai urâte treburi. I-am mai dat şi în judecată, dar un proces cere timp şi bani”, mai spune omul.

Iubeşte înotul
„Îmi place înotul şi-l practic atunci când am timp. De asemenea, ascult muzică des, în special rock mai vechi, muzica anilor ’60-’70. Preferatele mele sunt trupe ca Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd”, declară Aurel Haşegan.

Omul om şi cuvântul cuvânt
„Nu-mi place minciuna ori hoţia, oameni care nu-şi respectă cuvântul. Eu dacă am spus o treabă, fie că lucrurile se schimbă pe parcurs şi pot să ies în pierdere, nu mai dau înapoi. Şi de multe ori am avut de pierdut, dar mi-am păstrat cuvântul.”

Ce vă place la Sibiu?
A.H.:
Îmi place tot, mai ales acum, după renovarea generală. Mi-a crescut inima să văd că reabilitează centrul istoric şi-l fac chiar mai frumos decât era în copilăria mea. Dacă ajungeau să cadă în paragină toate monumentele, nu ştiu cine le mai salva.
Ce poate fi îmbunătăţit la oraş?
A.H.:
Ar putea fi contruit altfel, armonios, nu haotic. Şi să se reabiliteze şi alte zone. Spre exemplu, cartierul Vasile Aron. Acolo o scară de bloc este vopsită în galben, alta în verde. Cine răspunde de treaba asta ar trebui să aibă puţină grijă.

Profil
Născut:
4 noiembrie 1957, Sibiu
Educaţie: Liceul Auto, Braşov
Ocupaţie: Agent imobiliar şi proprietar agenţie
Familie: Căsătorit, nu are copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite