Sibiu: Augustin Baciu, directorul de confecţii mereu la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Augustin Baciu a lucrat aproape jumătate de secol în industria confecţiilor şi a primit aprecieri pentru cea mai mare producţie din fabricile de textile ale epocii socialiste.

Pasiune este cuvântul care caracterizează cel mai bine cariera lui Augustin Baciu. A lucrat timp de patruzeci şi şase de ani în industria uşoară, mai precis în confecţii, şi spune că meserie mai frumoasă n-ar fi putut găsi. „Am îndrăgit meseria asta, mereu mi-a plăcut să fiu ordonat. Când eram în clasele primare la orele de lucru manual învăţam să coasem pe etamină sau să brodăm. Aşa că dacă mi se rupea o haină, eu puneam mâna pe ac şi pe aţă şi o peticeam. Astfel, la paisprezece ani am intrat să-mi fac ucenicia ca croitor la Cooperativă. După doi ani m-am angajat la fabrica de confecţii Steaua Roşie Sibiu şi am început să muncesc ca confecţioner“, îşi aminteşte Augustin Baciu. După cei doi ani de armată, omul s-a întors tot la confecţii, imediat, fără o pauză ori o mică vacanţă. „M-am întors sâmbătă din armată şi luni m-am dus la muncă“, dă asigurări domnul Baciu.

Ce mai mare producţie pe ţară
Pentru că avea idei bune şi simţ al modei, Augustin Baciu a ajuns să promoveze în funcţia de creator de modele în secţia creaţie şi apoi normator de consumuri. „Eu stabileam consumul pentru orice produceam în fabrică, de la bluzoane la costume şi paltoane. Trebuia să dau exact materialul care intră într-un produs. După câţiva ani, în 1974, am ajuns maestru şef de formaţie la producţia de pantaloni. Eu îi conduceam pe cei care făceau pantaloni“, povesteşte Augustin Baciu. Un om dăruit muncii nu putea sta pe loc, astfel că în scurt timp conducea secţia de export în Germania. „În perioada 1979-1980, eu şi colectivul pe care îl conduceam am avut cea mai mare productivitate pe ţară. Adică secţia unde eram şef a avut producţie mai mare decât orice fabrică de confecţii din România. Eram foarte mândru de mine, ca orice om care are rezultate bune“, precizează Augustin Baciu. Au urmat funcţiile de tehnolog la secţiile de croi, şef la Controlul Tehnic al Calităţii şi director de producţie.

Lucrul cu oamenii, nu cu hârtiile
„În 1994 acţionarii Confecţii Sib 1 Sib Dres m-au numit director de producţie. Asta până în 1997 când am fost făcut director plin la secţia Roteco SRL, am ajuns să coordonez toată activitatea. A doua zi de cum am devenit director am mărit tuturor salariile“, declară omul cu un ton solem. A fost director până în 2002, după pensionare, şi spune că nu a fost genul de director care ţine la funcţia de şef. „Am fost numit, nu am tras eu să ajung şef. Eu am fost tot timpul pentru producţie, mi-a plăcut să lucrez cu oamenii, nu cu scriptologia“, subliniază fostul director. În paralel, Augustin Baciu a avut o mică făbricuţă de confecţii de pantaloni, „pentru că mergea mai uşor, mai repede, pantalonii au un ciclu de producţie mai scurt“, încheie domnul Baciu.

Ce-i place
„Îmi plac tablele, şahul, cărţile, şi acum mai joc 21 ori 66, pocker n-am jucat niciodată. Îmi place să mă trezesc cât mai devreme, aşa simt că pot să fac tot ce mi-am propus pentru ziua respectivă. Şi confecţiile îmi plac, de mic copil m-a atras acest domeniu“, declară Augustin Baciu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea, minciuna ori lipsa cuvântului. Toată viaţa mea am încercat să ajut pe toată lumea şi am avut cea mai mare satisfacţie când am putut să ajut un om. Oriunde mă duc las loc de «bună ziua», pentru că am cuvânt. Iar punctualitatea a fost literă de evanghelie pentru mine“, mai spune fostul director de confecţii.

Întrebări şi răspunsuri
Cu ce vă ocupaţi timpul de când sunteţi pensionar?

Am avut un bar cu terasă unde am fost şi patron şi administrator. Asta mi-a ocupat timpul până anul acesta, când l-am închis şi am început o construcţie pe acel loc. Este o clădire de cinci nivele pentru spaţii comerciale, am ridicat-o pentru copii mei, ca ei să trăiască mai bine decât mine. Eu am început de jos.
Aţi fost mereu la modă prin prisma meseriei?
Da, am fost în pas cu moda, dar în mod civilizat, decent, nu extravagant. Cât despre culori, mereu culori plăcute, vara costume deschise la culoare, toamna, iarna şi primăvara de culori închise.

Profil
Născut:
19 martie 1940, în judeţul Mureş
Studii: Şcoala Profesională de Confecţii; Şcoala Tehnică de Maiştri
Familie: Căsătorit, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite