Sibiu: Ion Armenciu, antrenorul care scoate apă din piatră seacă(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ion Armenciu, antrenorul care scoate apă din piatră seacă(PORTRET)
Sibiu: Ion Armenciu, antrenorul care scoate apă din piatră seacă(PORTRET)

Cu cea mai tehnică echipă din ţară, profesorul CSS Sibiu, Ion Armenciu, este cel mai prolific antrenor sibian de patinaj viteză.

A calificat sportivi la mondiale şi a format cea mai tehnică echipă din ţară. Cu cele peste şapte sute de medalii naţionale la copii, juniori şi seniori, pe role şi pe gheaţă, Ion Armenciu este cel mai prolific antrenor de patinaj viteză din Sibiu. Şi, chiar dacă pista de antrenament este în condiţii jalnice, atelierul de pregătire şi vestiarul sportivilor se află în aceeaşi încăpere de trei metri pe patru iar patinoarul este închis de opt sezoane, Ion Armenciu se încăpăţânează să scoată apă din piatră seacă şi rezultate extraordinare în condiţii vitrege de lucru. „Noi obţinem rezultate împotriva cursului, nu sunt concordante cu condiţiile de lucru. Am vrut să renunţ, să nu mă mai zbat, dar am găsit copii buni, talentaţi, şi am continuat. Spre exemplu, în ultimii trei ani am făcut cincizeci de mii de kilometri pentru antrenamente şi concursuri cu maşina personală“, declară Ion Armenciu, profesor al catedrei de patinaj viteză a Clubului Sportiv Şcolar Sibiu (CSS).

„Când nu mai putem, muncim din ce în ce mai tare“

A uimit ţara ani la rândul şi încă o face, cu tehnica şi graţia sportivilor cu care merge în competiţii. Reţeta succesului este, în aparenţă, foarte simplă. „ Muncim cât putem de tare şi când nu mai putem, din ce în ce mai tare. Şi, cum le mai zic eu celor care se miră când sportivii de la CSS Sibiu iau medalii, secretul performanţei este să leşini cu o secundă în urma adversarului. Contează munca, organizarea“, subliniază profesorul. Este antrenor de treizeci şi opt de ani şi face parte din acea categorie de antrenori care n-au performat. „Am crescut într-un cartier de sportivi, iarna patinam pe bălţi, pe lacuri, pe unde apucam. Pe la şapte ani mi-am pus prima dată patinele în picioare, erau nişte Polar Kamarad, în tot cartierul nu erau altele la fel. Am făcut fotbal, atletism şi handbal, mergeam la concursuri de atletism la sărituri şi aruncarea mingiei de oină. Eram învăţat de acasă cu munca, n-am făcut pregătire fizică specială, pentru că eram obişnuit cu efortul, aveam rezistenţă“, povesteşte Ion Armenciu.

Talentele se pierd din cauza lipsei patinoarului

În facultate, conjunctura a făcut să-şi aleagă ca specializare patinajul viteză. „Am optat pentru patinaj în ideea că urma să se deschidă patinoarul de la Sibiu. Care a funcţionat până acum opt ani. De opt sezoane noi nu mai patinăm pe gheaţă iar din copiii care vin la patinaj viteză primăvara şi se pregătesc pe role, pierdem jumătate în iarnă. Şi sunt sportivi la fel de buni ca cei care rămân. La Miercurea Ciuc mergem doar cu câţiva sportivi la pregătiri, nu-i putem duce pe toţi“, încheie Ion Armenciu.

Profil
Născut: 26 februarie 1949, Sibiu
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport; Curs Internaţional de Perfecţionare Antrenor, Italia 2008
Familie: Căsătorit, are doi copii

Ce-i place

„Mai joc câte un baschet, câte un fotbal cu elevii, mai ales când mai am de plătit nişte poliţe“, spune zâmbind profesorul. „Îmi place sportul, respir sport, n-aş putea să trăiesc fără sport. Mă uit la marile turnee de tenis, preferatul meu este Roland Gaross, este cel mai spectaculos. Îmi mai place să mă uit şi la biliard“, declară Ion Armenciu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că Sibiul este un oraş conservator şi dezinteresat de activităţile sportive. La cât interes manifestă oficialităţile pentru cluburile sportive, o să ajungem pe ultimul loc în clasamentul pe municipii la rezultate sportive“, subliniază antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi alege o altă meserie decât aceasta?

Nu ştiu, probabil tot pe asta aş alege-o. Realitatea este că eu iubesc meseria şi o respect, iar dacă faci asta, tot trebuie să iasă nişte rezultate. Părerea mea este că alţii nu-şi respectă deloc meseria. Eu mi-am sacrificat şi familia pentru nişte rezultate. Am avut şi momente de oboseală încât nu mai reuşeam nici să mă bucur de rezultatele sportivilor.

Care este cea mai mare satisfacţie profesională?
Cerasela Hordobeţiu, fără îndoială. La 15 ani a câştigat titlul de campioană naţională la senioare, la sprint şi a fost cea mai tânără campioană naţională la acea probă. A participat la patru Campionate Europene, la Olimpiadă şi la Mondiale, a luat bronz la 500 de metri la Europenele din 1991.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite