Aproape 300 de ani de închisoare pentru fugarii Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

100 de sibieni sunt daţi în acest moment în urmărire generală, fiind condamnaţi pentru diferite infracţiuni. Cea mai mare pedeapasă este de 24 de ani de închisoare, pentru autorul unui omor deosebit de grav. Acesta se află acum în Spania.

Citiţi şi:

Urmărit general prins la Sibiu

Un sibian,urmărit pentru tentativă de omor,prins la Cristian

Infracţiunile pentru care sunt condamnaţi sibienii daţi în urmărire generală sunt diverse, de la furturi la omoruri şi de la infracţiuni economice sau de crimă organizată până la acte sexuale cu minori sau trecere ilegală a frontierei de stat.

Cel mai vechi ”urmărit” din Sibiu este Florin Alexandrescu. În 1996, a fost unul din cei patru autori ai primului atentat post-revoluţionar cu bombă de la Sibiu. Cei patru au detonat încărcătura explozivă pusă în toaleta unui restaurant aflat în apropiere de Veştem, iar 5 persoane au fost rănite. Alexandrescu a făcut în România 4 ani de arest preventiv, şi în 2000 a fost condamnat definitiv pentru tentativă de omor.A cerut însă o întrerupere a pedepsei, pe motiv că trebuie să-şi ajute mama grav bolnavă, şi dus a fost. Având dublă cetăţenie, română şi spaniolă, Alexandrescu s-a stabilit în Spania, unde a fost prins de mai multe ori însă autorităţile spaniole au refuzat extrădarea.

Cea mai mare pedeapsă dintre urmăriţii generali a primit-o Nicolae Haiduc, condamnat în 2009 de Tribunalul Sibiu la 24 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav. În anul 2008, acesta împreună cu fratele său şi încă un complice au ucis cu bestialitate un bărbat, pe un câmp din afara localităţii Roşia. Cei trei şi-au bătut victima cu o sapă, un topor şi o bâtă, şi i-au retezat piciorul stâng de la nivelul genunchiului. În seara aceleiaşi zile, fraţii Haiduc au şi ieşit din ţară şi s-au refugiat în Spania, unde mai au un frate.

Cea mai vârstnică persoană urmărită general la Sibiu este o femeie. Rafila Ban are acum 59 de ani, şi din 1996 până în 1998 a luat credite, cu acte false, de la mai multe sucursale ale Băncii Internaţionale a Religiilor. Prejudiciul în acest dosar este de câteva sute de milioane de lei vechi.

Ultimul sibian dat în urmărire generală este Dumitru Borbel, condamnat la 4 ani de închisoare pentru furt calificat. Căutat de poliţişti este şi Ciprian Damian, condamnat în 2009 la 6 ani de închisoare pentru proxenetism. Acesta a racolat mai multe tinere, inclusiv o minoră, cărora le-a promis un loc de muncă în Spania, unde le-a obligat însă să se prostitueze. 

Cum ajunge cineva urmărit general?

În momentul în care poliţia primeşte de la instanţă mandatul de executare a pedepsei pentru un condamnat, oamenii legii se deplasează la domiciliul acestuia. ”În situaţia în care acesta nu este găsit la domiciliu şi din verificări rezultă că el ştie că este condamnat şi se sustrage, se întocmesc actele procedurale şi se solicită de către unitatea teritorială de poliţie darea în urmărire generală a condamnatului către Inspectoratul General al Poliţiei Române, care emite dispoziţia de dare în urmărire la nivel naţional”, explică comisarul şef Marian Chircu, de la Compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Sibiu.

Declaraţie

”Cea mai tânără persoană urmărită este Marius Trandafir, are 22 ani, şi a fost condamnată pentru furt calificat” inspector Luciana Balteş, IPJ Sibiu


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite