Sibiu: Aproape două milioane de euro pentru salvarea acvilelor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acvila ţipătoare mică este o specie de pasăre răpitoare ameninţată la scară globală

Uniunea Europeană acordă o finanţare de 1.413.104 euro, iar România contribuie cu 434.034 euro pentru un proiect legat de conservarea şi protejarea acvilei ţipătoare mici din ţară.

Proiectul poartă numele de „Conservarea Acvilei ţipătoare mici în România” şi este finanţat prin programul „Life ” al Uniunii Europene. Perioada de implentare este de 4 ani, proiectul intrând în aplicare începând cu data de 1 ianuarie 2010 cu finalizare în 31 decembrie 2013.  Beneficiarul coordonator în cazul acestui proiect este Agenţia Regională Pentru Protecţia Mediului din Sibiu, iar parteneri sunt două ONG-uri de mediu: Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „ Grupul Milvus ”din Târgu-Mureş  şi Societatea Ornitologică din România.

Măsuri concrete

Proiectul se desfăşoară la scară naţională, urmând a fi implentat în 12 arii protejate din România,  declarate în anul 2007, ca parte a reţelei comunitare „Natura 2000”. Cea mai mare parte a activităţilor se vor desfăşura în Podişul Hârtibaciului, Piemontul Făgăraşului şi Dealurile Târnavelor- Valea Nirajului, adică pe aria judeţelor Sibiu, Braşov, Mureş şi Harghita.

„În primul rând se va face un recensământ al tuturor acvilelor ţipătoare mici din ţară, pentru că ultimul recensământ a fost în 2007, dar a fost unul făcut prin aproximări. Se vor constitui apoi zone de protecţie, se vor reface cuiburi, iar unde va fi nevoie se vor construi cuiburi artificiale” spune Alexandru Nicoară, responsabilul de proiect.

Mai mult de atât se va elabora un „Ghid privind cele mai bune practici necesare menţinerii habitatului speciei” şi va fi practic un ghid destinat agricultorilor, silvicultorilor şi altor persoane interesate. În cadrul proiectului se va emite un set de recomandări destinant Ministerului Agriculturii, iar pe baza acestuia,  cei care deţin terenuri şi manifestă un comportament „prietenos” legat de acvila ţipătoare mică, vor primi compensaţii băneşti din partea statului român şi din partea UE.

Acvila ţipătoare mică, denumită ştiinţific Aquila Pomarina, este la nivel mondial pe cale de dispariţie. La nivel european, 22% din populaţia de păsări este reprezentată aici de România, numărul lor estimativ fiind la ora actuală de circa 2000 de perechi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite