Sibiu: Angelica Moscu, mama prinţeselor şi a spiriduşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angelica Moscu împlijneşte anul viitor 80 de ani de viaţă şi 20 de când face costume de carnaval. Aţi crede că se retrage din meserie dar femeia spune că se ţine tare pe poziţie: „Încă rămân în afaceri!”

Este o femeie distinsă peste care trecerea anilor a lăsat numai urme frumoase. Pe lângă distincţie, din privirea şi atitudinea Angelică Moscu răzbate o teribilă putere de caracter. Orice persoană care la aproape 80 de ani încă mai munceşte este de apreciat iar Angelica cu atât mai mult. De ce cu atât mai mult? Pentru că viaţa a supus-o la grele încercări care nu au doborât-o, ci au îndârjit-o. „Sunt văduvă de 35 de ani. Dar am copiii. Şi iubesc lucrul, îmi place ca mereu să am ce face”, spune Angelica. A muncit în multe locuri dar a devenit cunoscută sibienilor de când s-a hotărât să croiască costume de carnaval. Până să iasă la pensie a fost ospătar la cantina studenţească şi vopsitor de mobilă.

S-a apucat de costume de carnaval la pensie

Odată cu pensionarea din 1989 a venit şi mult timp liber iar Angelica a găsit repede cu ce să-l ocupe. „Sora mea închiria rochii pentru nunţi şi m-am dus să o ajut. Mi-era drag să muncesc. La sora mea îngrijeam rochile, le spălam, le călcam, le puneam flori, le aranjam aşa cum trebuia. Până a venit un client care dorea să închirieze un costum de împărat pentru un carnaval. Eu aveam acasă un astfel de costum făcut de mine pentru unul din fiii mei, pentru o serbare, aşa că i l-am închiriat pe acela. Apoi, un alt client a venit la magazinul surorii mele să închirieze un costum de scufiţă. Cum nu aveam decât rochii de mireasă, m-am hotărât să-l fac eu şi toată noaptea am muncit la el. De aici a plecat şi ideea cu firma de închiriat costume de carnaval. M-am gândit că aşa cum sora mea închiriază rochii de mireasă, eu să fac costume pentru carnaval. Şi afacerea a mers foarte bine”, povesteşte Angelica Moscu.

Costume şi pentru Halloween

Acum, la 20 de ani de când a început această afacere, Angelica are câteva sute de costume, de la zâne, prinţese şi feţi-frumoşi la indieni, domnitori români, spider men sau vampiri. „De vreo şapte ani fac şi pentru Halloween, dintr-acestea vor oamenii mari. Restul sunt, majoritatea, pentru copii”, explică femeia. Angelica n-a lucrat singură la costume, a avut ajutorul unuia din cei trei fii ai săi, care este croitor. Şi, în ultimii ani, la puţinele costume pe care el mai face, este ajutată de una dintre nepoate. Dar nu prea mai este activitate. Şi nu din cauza crizei economice, ci a unei vecine care-i face concurenţă neloială de câţiva ani. „De vreo trei ani vecina de la parter mi-a furat ideea, modul de lucru şi clienţii. Şi-a făcut firmă de costume de carnaval, m-a minţit când m-a pus să-i semnez actele să îi dau acordul şi apoi a deschis atelier în aceeaşi curte cu mine. Peste 80% din clienţi mi i-a luat. Atât de rău m-a mâhnit...”, încheie femeia.

Îi place să se plimbe

„Să fie linişte, asta îmi place. Şi să mă plimb în aer liber. Eu nu mai pot să merg mult şi mă duc copiii cu maşina în parc, e tare frumos acolo. Îmi mai place să fie curăţenie, acolo unde trăiesc şi unde muncesc”, declară Angelica Moscu. Nu-i place lumea rea, mincinoasă şi profitoare. „Cel mai mult mă deranjează cei care mint pentru a obţine anumite câştiguri. Cum este vecina mea, care mi-a înşelat încrederea şi mi-a furat firma”, afirmă femeia.

Majoritatea costumelor dumneavoastră stau pe umeraşe, nu la carnaval.
A.M.:
De când vecina şi-a deschis firmă în curte, la parter, a luat toţi clienţii. Costumele mele stau majoritatea neînchiriate de nimeni. Şi noi le spălăm periodic, le călcăm, chiar dacă nu sunt clienţi. Pentru că omul vrea să închirieze un costum îngrijit.
Cum de nu renunţaţi, dacă lucraţi în pierdere?
A.M.:
Am copii iar ei au datorii în bănci. De aia nu renunţ. Plus că de ce să renunţ în faţa ei, a  celei care mi-a furat totul? Mai am încă clienţi care mă iubesc, care vin la mine.

Profil
Născută:
12 noiembrie 1930, Slobozia
Educaţie: Şapte clase
Ocupaţie: Croitor costume de carnaval
Familie: Văduvă, 3 copii, 4 nepoţi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite