Angajatorii români nu declară bolile profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Ion Toma, preşeditele Societăţii Naţionale de Medicina Muncii
Dr. Ion Toma, preşeditele Societăţii Naţionale de Medicina Muncii

Specialiştii în medicina muncii trag un semnal de alarmă. Angajatorii români au tendinţa de a nu declara cazurile de îmbolnăvire la locul de muncă, România având cel mai mic număr de boli profesionale declarate la suta de mii de lucrători din Uniunea Europeană.

CITIȚI ȘI:

Angela şi Mihai Bârlea sunt părinţi „de meserie”

Rezerve de lux pentru mămici şi pitici,la Pediatrie

“Este un punct slab al specialităţii noastre, şi anume acela că România are cel mai mic număr de boli profesionale declarate la suta de mii de lucrători faţă de ţările Uniunii Europene. Este un punct la care noi, medicii specialiştii, trebuie să medităm şi trebuie să ne aliniem pentru că boli profesionale există destule dar trebuie să formăm atât la medicii de medicina muncii cât mai ales la angajatori o cultură adecvată în sensul de a nu minimaliza riscurile, de a nu ascunde sau a muşamaliza existenţa bolilor profesionale”, a declarat astăzi la Sibiu dr. Ion Toma, preşeditele Societăţii Naţionale de Medicina Muncii.

Potrivit acestuia, “există medici de medicina muncii care într-o viaţă profesională n-au semnalat o boală profesională”, precum şi judeţe mari în care anual sunt declarate sub 5 cazuri noi de îmbolnăviri la locul de muncă.

La nivel naţional, în România sunt declarate anual 1.000 de cazuri noi de îmbolnăviri profesionale la o populaţie care depăşeşte 20 de milioane de locuitori, în timp ce în Finlanda, spre exemplu, sunt declare 6.000 de cazuri noi pe an, la o populaţie de patru ori mai mică. Mai mult, multe din cazurile constatate de specialiştii în medicina muncii sunt ulterior contestate în instanţă de către angajatori.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite