Andrei Damian: Sibian, rocker şi campion internaţional la sărituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 14 ani Andrei Damian a devenit vicecampion balcanic la sărituri în apă, devansând concurenţi mult mai experimentaţi şi mai antrenaţi decât el.

CITEŞTE ŞI:

Nevăzătorii se întrec la un concurs de muzică uşoară şi folk la Sibiu

Transmixt-ul lui Carabulea scumpeşte biletele la cursele din judeţul Sibiu

Cel mai mare festival studenţesc din Sibiu are buget aproape zero şi zeci de evenimente

Născut: 13 iunie 1996, Sibiu
Studii: Clasa a VIII-a, Şcoala nr. 20 din Sibiu
Familie: o surioară, Irina, de doar două săptămâni

La doar 14 ani, Andrei Damian şi-a dedicat aproape jumătate din viaţă sportului de performanţă. Face sărituri în apă şi înot de şase ani şi recent, tot efortul lui şi toată munca lui din ultimii ani au fost recompensate cu o medalie internaţională. În urmă cu aproape trei săptămâni Andrei a reuşit să obţină locul II la Campionatele Balcanice pentru juniori, desfăşurate la Sofia, în Bulgaria.

A venit să înveţe să înoate


Andrei nu s-a apucat direct de sărituri în apă. Nici nu ştia că există acest sport până să ajungă prima oară pe marginea unui bazin de înot. A venit într-o zi cu clasa să înveţe să înoate şi pentru că a fost observat de antrenori, a continuat cu săriturile. “Eu am venit cu clasa, cu colegii mei de la şcoală să învăţăm să înotăm şi am fost ales pentru sărituri alături de alţi trei copii. Mi-a plăcut de la început acest sport, de aceea am şi rămas şi am vrut să continui”, spune Andrei.

Locul 4 la primul concurs

La primul concurs de sărituri în apă Andrei a participat în urmă cu aproape de patru ani. Atunci a avut cele mai mari emoţii dar şi primele rezultate notabile. “Îmi amintesc de primul concurs de acum patru ani. S-a ţinut la Sibiu, nu a trebuit să ne deplasăm în alt oraş. Cu toate acestea, m-am acomodat destul de greu cu atmosfera de concurs, a fost altceva decât eram obişnuit. Dar m-am descurcat destul de bine, am reuşit să iau locul patru la acel concurs. A fost foarte bine ţinând cont că a fost primul meu concurs”, povesteşte Andrei. De atunci Andrei a participat la zeci de concursuri şi competiţii, având multe rezultate pozitive.

A vrut să renunţe

Când ceilalţi colegi de şcoală ai lui termină orele la şcoală şi se joacă pe calculator sau ies cu prietenii pe afară, pentru Andrei începe munca şi merge la antrenamente. Se pregăteşte de câteva ori pe săptămână la Bazinul Olimpia. Sutele de antrenamente şi zilele încărcate l-au făcut pe micul campion să se gândească să renunţe. Susţinerea părinţilor l-a convins însă că merită efortul. „M-am gândit în unele momente să mă las de sportul acesta. Mai ales când se apropie concursurile şi avem multe de pregătit, antrenamentele sunt mai dese. Dar m-am gândit că dacă am ajuns aşa departe şi am muncit până aici, nu are rost să renunţ tocmai acum. Şi părinţii mei au zis că nu trebuie să mă las şi să încerc altceva”, spune Andrei Damian.

Urmează alte concursuri internaţionale

Deşi abia s-a terminat şcoala şi a venit vacanţa, Andrei este cu gândul tot la muncă. Va participa la un concurs internaţional pentru juniori tot în Bulgaria, la Sofia, apoi la încă unul la Bacău. Pentru ambele trebuie să se pregătească temeinic şi pentru toate ţine să le mulţumească părinţilor care îi sunt alături. “Vreau să îi mulţumesc mamei mele, Maria, şi tatălui meu, Alin, pentru că mă susţin tot timpul şi sunt alături de mine”, mai spune Andrei.

Ai un idol, un model, în acest sport?
Da, am, dar nu este o persoană foarte cunoscută sau de la televizor. Este un băiat din Bucureşti, mai mare ca mine, care este foarte bun la sărituri. Constantin Popovici îl cheamă şi m-a impresionat pentru că a fost şi la Campionatul mondial. Eu l-am văzut la un concurs la care am participat.

Ce muzică asculţi?
Îmi place foarte mult Metallica, este cea mai tare trupă. Îmi mai place Static – X dar şi alte trupe care cântă în genul acesta.
Trupele româneşti în plac?
Româneşti nu prea ştiu că nu am ascultat prea multe, dar ce am auzit nu îmi plac mai deloc.

Ce-i place:
Îmi place foarte mult să merg cu prietenii mei prin parc, să ne plimbăm cu rolele. Şi mai îmi place să joc baschet tot prietenii.

Ce nu-i place:
Nu îmi place fotbalul. Cred că nu am văzut niciodată un meci de fotbal până la capăt, m-am uitat doar dacă mă plictiseam şi era televizorul aprins pe vreun meci. Nici nu ştiam până astăzi că este Campionat Mondial acum.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite