Ana Maria Palcu luptă alături de persoanele cu dizabilităţi din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Palcu
Ana Maria Palcu

Asistent social de profesie, Ana Maria Palcu este coordonatoarea Centrului Ocupaţional pentru Persone cu Dizabilităţi-Sibiu. Ajută persoanele cu handicap să se integreze în societate, iar asta îi aduce o satisfacţie enormă

CITIŢI ŞI

Valentin George Ciortea: „Un popor bolnav nu poate face faţă concurenţei“

A terminat Liceul Pedagogic şi s-a angajat în învăţământ. După trei ani însă, Ana Maria Petcu a simţit că vrea mai mult şi a considerat că asistenţa socială este cel mai potrivit domeniu. „ Este un domeniu în care poti fi activ, în care nicio zi nu este ca cealaltă şi, totodată, poţi oferi ajutor celor din jur, iar tu să fi răsplătit de aceştia prin satisfacţia că ai făcut ceva benefic“, consideră Ana Maria.

Răceala nemţilor a adus-o înapoi în ţară

Au urmat aproape şase ani de studiu în Germani, însă fele de a fi al oamenilor de acolo au determina-o să revină în ţară, în anul 2006. „ Când m-am hotărât eu să merg pe acest plan, aisitenţa socială la noi abia lua naştere. Am avut norocul să primesc o bursă şi aşa am ajuns să studiez în Germania. Am lucrat şi acolo, timp de un an, la un centru pentru copii cu tulburenţe de comportament şi am simţiti o răceală extremă în rândul oamenilor pe care i-am întâlnit. Pentru că satisfacţia sufletească este mult mai importantă decât cea materială, am decis să revin în ţară, pentru a profesa“, adaugă Ana Maria.

Lucrează cu oameni deosebiţi

Ironia sorţii face ca tânăra să nu îşi fi dorit niciodată să lucreze cu persoane cu dizabilităţi, din teama de a nu face faţă sarcinilor pe care le presupune acest lucru. Şansa oferită de o asociaţie din Austria, care a pus bazele centrului de la Sibiu, în colaborarea cu instituţiile publice locale, i-a schimbat însă radical părerea, iar acum se declară extrem de multumită de ceea ce face. „ Eu îmi doream să lucrez pe consiliere familială, pe orice altceva, însă nu îmi imaginam niciodată că o să lucrez cu persoane cu deficienţe, pentru că mi se părea mult prea greu. Acum, mi-am schimbat radical părerea “, spune Ana Maria, adâugând că lucrează cu nişte persoane cu adevărat deosebite. „Chiar dacă au un handicap, sunt oameni la fel ca noi, chiar au abilităţi pe care mulţi dintre noi nu le avem şi văd cu un alt ochi oamenii de lângă ei. Au mult mai multă răbdare şi un simţ pe care noi nu îl avem. Chiar dacă nu îţi pot spune, ei îşi simt starea de spirit. De exemplu, dacă într-o zi vii prost dispus sau obosit, ei vin la tine şi îşi spun că ai nevoie de o îmbrăţisare. Noi nu mai facem lucruri de genul acesta“, adaugă ea.

Îi ajută să se integreze
Timp de opt ore pe zi, cei 16 beneficiari ai Centrului Ocupaţional participă la tot felul de activităţi cu ajutorul cărora învaţă să se integreze în societate şi să îşi capete încrederea în sine.  Coorodonaţi de Ana Maria, din mâinile acestora ies zilnic obiecte care pot reprezenta un cadou inedit. „ Facem foarte multe lumânări, lucruri din materiale textile sau din lemn sau obiecte decorative din hârtie, cu care participăm la foarte multe târguri şi evenimente. În plus, anual mergem într-o tabără de relaxare, care este extrem de benefică pentru aceste persoane“, adaugă Ana Maria.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?
M-aş bucura să mai deschidem încă un centru de acestz gen, să fim un model de bună practică la nivelul întregului judeţ, să arătăm că persoanele cu dizabilităţi pot să lucreze şi pot deveni colegii noştri.

Care este cea mai mare satisfacţie adusă de această meserie?
Faptul că există centrul, în sine, faptul că am nişte colegi în care îmi pot pune toată nădejdea şi faptul că le oferim celor 16 persoane care vin la noi o activitate utilă vieţii lor.

Sunt discriminate persoanele cu dizabilităţi?
Nu aş spune că sunt discriminate, ci mai degrabă că sunt marginalizate de comunitate şi de ideile noastre, considerându-i nefolositori.
 
Ce-i place
Ana Maria Palcu spune că îi plac foarte mult călătoriile în natură şi oamenii oneşti. De asemenea, este extrem de mulţumită şi îi place să fie utilă pentru oameni din jurul său. Cafeaua şi muzica bună sunt alte două lucruri care îi plac.

Ce nu-i place
Sibianca spune că nu îi plac oamenii cu două feţe, birocraţia şi legile din România. De asemenea, spune că urăşte mizeria, nu îi plac oamenii care nu sunt punctuali şi vremea urâtă.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite