Alina Elena Deaconu: Un leşin a determinat-o să renunţe la medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina şi-a dorit să dea la medicină. A visat asta toţi anii de liceu, dar în clasa a XIIa, când şi-a făcut nişte analize  a renunţat pentru că a...leşinat. Aşa a ajuns la Geografia Turismului, iar acum are Agenţia sa de Turism.




Alina Deaconu este buzoiancă, a făcut facultatea la Bucureşti, a lucrat la Braşov şi s-a stabilit la Sibiu. Se vede că îi place mult să se plimbe, probabil de aceea e şi pricepută în ceea ce face. Are propria agenţie de turism şi le planifică, în cele mai mici detalii, concediile sibienilor. Iubeşte munca pe care o face, deşi, la un momentdat s-a gândit să se profileze pe cu totul şi cu totul alt domeniu. Se întâmpla în liceu, pe vremea când facultatea de Medicină era la mare căutare. Ani în şir şi-a spus că asta va face, adică medicină. S-a râzgândit însă în ultimul moment, în anul terminal, spre fericirea profesorului de geografie. „Am mers să îmi fac nişte analize şi am leşinat. Mi-am spus că acel lucru e hotărâtor, nu aş fi putut profesa dacă eram atât de sensibilă, şi am renunţat la medicină. Spre bucuria profesorului de geografie care mă vedea extrem de interesată de materia lui. E drept că îmi şi plăcea şi el îşi dorea foarte mult să continui. Până la urmă Geografia Turismului am făcut şi mă bucur pentru că mi-a plăcut dintotdeauna. Eram peste tot cu o hartă după mine“, spune Alina Deaconu.


A făcut facultatea în capitală, dar imediat a pelcat din nou în provincie. A mers la Braşov şi s-a angajat rapid la o agenţie de turism. „Acolo am lucrat doi ani şi jumătate şi am furat, cum se spune, meseria. Mi-a plăcut foarte mult, dar apoi mi s-a ivit o oportunitate. Împreună cu actualul meu soţ, ne-am gândit să ne facem agenţia noastră, am urmat toţi paşii iar de 4 ani de zile sunt aici, la Sibiu. Primul an a fost mai greu, dar din 2007 a început să fie tot mai bine, iar în 2008 parcă toată lumea era înnebunită după concediu. Eram un semn că oamenii aveau bani“, spune Alina.


E extrem de încântată de ceea ce face şi nu se vede făcând altceva. „Dacă ar fi să renunţ, nu ştiu, tot ceva în turism aş face. Dacă vrei însă să îţi deschizi o nouă agenţie, acum, e destul de dificil. Pe piaţă au apărut agenţii, ca ciupercile după ploaie şi, în plus, trebuie să nu te aştepţi să faci bani rapid. Trebuie să ai ceva bani de început. Şi eu, chiar la începuturi, am vândut mai multe bilete de transport, pentru că la acea vreme erau în mare vogă plecările la muncă în străinătate şi pe asta am mers iniţial“, susţine Alina.


Acum însă, nu mai trimite sibienii la muncă, ci în concediu. Se mândreşte că are clienţi fideli, care de doi sau trei ani merg în vacanţe numai pe pachete cumpărate de la ea, cel mai important lucru, susţine Alina, pentru ca agenţia să meargă. Cu mulţi dintre ei, spune Alina, este destuld e greu de găsit o variantă ideală de vacanţă. „Cel mai greu este atunci când clientul vine, spune că vrea să meargă în concediu, dar nu are nici cea mai vaga idee despre cum ar vrea să arate concediul. Şi mai mult, oricâte variante le-ai prezenta, parcă tot nemulţumiţi rămân”, adaugă Alina.

Ce-i place
Îi place să stea liniştită şi să se relaxeze la piscină, să meargă la SPA şui evident să călătorească. În weekenduri, în general, îşi ia pauza de la muncă în diverse locuri din ţară.

Ce nu-i place
Nu îi plac clienţii dificili, care nu ştiu ce vor pentru concediul. Spune că e extrem de greu să le găseşti o variantă care să îi încânte celor care nu au cât de cât o idee despre ce fel de concediu îşi doresc.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce destinaţie recomanzi tu cu cea mai mare căldură?

Grecia. Categoric Grecia. Păcat că acum se bucură de o publicitate nu tocmai bună, dar chiar şi aşa, pentru un turist activ, Grecia este destinaţia indicată. Şi eu aş merge acolo oricând. Grecia are nişte peisaje extraordinare, apa e senzaţională, mâncarea, totul.

Se mai înghesuie clienţii la concedii scumpe?
Nu aş putea spune. Anul trecut s-a simţit o oarecare cădere, comparativ cu 2008. În luna august a anului 2008 a fost cea mai bună perioadă. Toată lumea mergea în concedii, toţi îşi permiteau. Acum Bulgaria e la mare căutare.

Profil:
Data Naşterii: 20 aprilie 1980, Buzău
Studii: Facultatea de Geografia Turismului din cadrul Universităţii Bucureşti
Familie: căsătorită



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite