Sibiu: Alina Raţiu, mamă de profesie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este mamă a doi copii dar în casă are trei, între care nu face nicio diferenţă. Alina Raţiu este asistent maternal şi consideră că asta nu este doar o meserie.

"Acest copil este sufletul şi viaţa mea", spune Alina Raţiu când povesteşte despre Marius. Alina este asistent maternal de câţiva ani iar Marius, o frumuseţe de copil care a împlinit patru ani în luna februarie, este singurul pe care l-a primit până acum în plasament. Recunosc că aveam oarece prejudecăţi înainte s-o cunosc pe Alina, gândeam că dincolo de intenţia de a oferi o şansă unui copil fără şanse este un interes pecuniar. Dar în privirea Alinei n-am văzut nimic altceva decât dragoste maternă faţă de puiul de om care se zbenguia în sufragerie.

Nu avea nici vaccinuri făcute când l-a luat

Ea mai are deja doi copii, două fete de şcoală primară şi generală, şi curiozitatea te face să o întrebi de ce a luat un copil în plasament. "În urmă cu câţiva ani, fetiţa mea cea mică a avut probleme de sănătate. Cât am mers prin spitale cu ea, am văzut mulţi copii abandonaţi, cu probleme. Atunci m-am hotărât să fac cursul pentru asistent maternal. Apoi, după obţinerea atestatului, am aşteptat telefonul de la Direcţie (Direcţia pentru Protecţia Copilului). Prima dată m-au sunat să-mi dea doi gemeni de două luni, dar am refuzat. În cererea mea am scris că nu pot să iau mai mult de un copil şi să aibă mai mult de un an de zile. Ori doi bebeluşi ar fi fost mult prea mult", îşi aminteşte Alina. Al doilea telefon a anunţat-o că un copil de etnie romă în vârstă de şapte luni are nevoie de o familie iubitoare unde să fie plasat. "Am cerut să-l văd înainte de a accepta. Era internat la spital la Agnita şi am mers cu toată familia să-l cunoaştem. Când l-am luat în braţe şi şi-a lipit cu încredere căpuţul de pieptul meu, n-am mai avut cuvinte. Nu l-am mai putut lăsa", declară asistentul maternal.

Nu este doar o meserie
Alina este blândă şi caldă iar Marius îi zice "mama". Vine şi se cuibăreşte la ea în braţe şi se vede că îi este bine, la trei ani şi jumătate de la binecuvântatul moment în care a fost luat acasă de familia Raţiu. "Când l-am luat avea doar biletul de ieşire din spital şi certificatul de naştere. Nu avea nici hăinuţe, nici botez şi niciun vaccin făcut. Este răsfăţatul familiei, e centrul atenţiei. Eu îl consider copilul meu, dar toată lumea ne-a spus să nu ne ataşăm de el ci să-l privim ca pe un serviciu. Dar mi se pare absurd să nu pui suflet, te ataşezi de un animal pe care îl ţii în curte, d-apăi de un copil", spune emoţionată femeia.

"Vreau să-l ţin până se însoară!"
A fi asistent maternal este o vocaţie pe care Alina o are. Spune că aşa speră să-i construiască un viitor unui suflet năpăstuit. Dacă ar putea, ar vrea să-l ţină pe Marius până la însurătoare. "N-aş vrea să mi-l ia mama lui biologică sau cei de la direcţie. Îmi doresc să-i fac o situaţie bună şi să rămână la noi până când se însoară. Ştiu, sunt asistent maternal, dar n-aş mai vrea să iau alţi copii în afară de Marius. Nu fac asta pentru bani şi nu vreau să-mi transform casa în centru de plasament. Nici să-mi neglijez fetele nu pot. Chiar dacă ele sunt mai mărişoare, au nevoie de atenţia şi implicarea unei mame", încheie Alina Raţiu.

Se relaxează tot cu copiii
Cu cei trei copii în casă, zilele Alinei sunt pline. Iar când vrea să se relaxeze, tot cu copiii îi place să fie. "Mergem în parc la plimbare, aşa mă recreez. Îmi mai place să gătesc şi să le fac dulciuri. Acum, că este vară, facem torturi cu fructe şi frişcă, sunt mai răcoroase", declară femeia.

Urăşte rebusurile
"Nu-mi mai place să fac rebusuri. Acum câţiva ani, când eram la mare, fiica noastră mică s-a rătăcit pe plajă cât timp eu făceam un rebus. De atunci am jurat că nu mai fac asta niciodată şi că o să-mi supraveghez mereu copiii", explică Alina.

Meseria de asistent maternal vă lasă week-end-ul liber şi concedii?
A.R.:
Nu, este ceva ce trebuie să faci 24 de ore din 24. Şi când merg să plătesc facturile îl iau cu mine, mor de dorul lui. Oricum, e micuţ, nu am cum să-l las acasă. De asemenea, concediile le petrecem numai împreună. Nu plecăm nicăieri fără să-l luăm şi pe el, iar la mare îi place cel mai mult. Adoră apa.
Care este dezavantajul acestei meserii?
A.R.:
Faptul că mama lui, cea care l-a părăsit în maternitate, are toate drepturile asupra lui iar eu, care l-am luat din spital de când nici nu mergea, nu am niciunul. Părerea mea este că odată ce îşi abandonează copilul, o femeie trebuie decăzută din drepturi.

Profil
Născută:
17 decembrie 1974, Sibiu
Educaţie: Şcoala Profesională Comercială
Ocupaţie: Asistent maternal
Familie: Căsătorită, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite