Sibiu: Cosmin Alexandru, tratează pasagerii de pe vasele de croazieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Cosmin Alexandru,  tratează pasagerii de pe vasele de croazieră
Sibiu: Cosmin Alexandru, tratează pasagerii de pe vasele de croazieră

În fiecare contract, sibianul are în grijă câteva mii de pacienţi, de toate naţiile. Printre consultaţii, are timp să vadă toată lumea.

Cosmin a terminat  Facultatea de Medicină din Sibiu în anul 2001, a făcut un an de stagiatură la spital, iar apoi a lucrat aproape doi ani  la Urgenţe. S-a hotărât că vrea să călătorească şi că vrea să fie mai bine plătit pentru ceea ce face. Timp de trei săptămâni a făcut un curs de medicină de resuscitare cardio- pulmonară avansată, în Statele Unite, iar apoi a devenit medic pe vase de croazieră de cinci stele.
Nu i-a trecut niciodată prin cap să renunţe la ceea ce face acum. Contractele lui durează cam 6 luni, dar asta nu-l împiedică să-şi vadă fetele şi soţia. „Eu am dreptul, prin contract, să-mi aduc familia la bordul navei. La ultima cursă au venit toate trei şi au stat cu mine două luni.  Ania a venit prima dată pe vas când avea 9 luni, iar Sara la fel“, povesteşte medicul.

Curse memorabile


Cosmin îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de una dintre cursele pe care le-a avut.  „Plecam din Fort Lauderdale, de lângă Miami şi aveam o rută de două zile până la Aruba şi am avut o urgenţă chiar în prima zi. Căpitanul de vapor a fost de acord să mărească viteza şi astfel am ajuns cu nouă ore mai devreme în Aruba. După ce pasagerul a fost debarcat am petrecut până la cinci dimineaţa cu restul românilor de pe vapor, apoi tot restul croazierei a fost linişte“, povesteşte Cosmin.
Îşi aminteşte amuzat şi de o altă croazieră în care a avut patru urgenţe: în cinci zile, patru pasageri au fost debarcaţi, iar căpitanul vasului era disperat. La orice urgenţă, vasul deviază de la ruta prestabilită şi se îndreaptă către cel mai apropiat punct din care pacientul poate fi preluat de un spital care are servicii medicale specializate. După prima debarcare, din cele patru, în Alaska, colegul său, tot medic, fusese ameninţat, mai în glumă mai în serios, că va fi aruncat de pe vas, dacă va mai exista vreo altă urgenţă. „Evident a venit şi a doua urgenţă din cele patru, iar colegul meu s-a dus la căpitan şi stătea retras într-un colţ. Când căpitanul l-a observat, colegul meu i-a spus că nu şi-a luat vesta de salvare cu el“, spune râzând Cosmin.

Gripa porcină la doi paşi de el

A tratat două cazuri de gripă porcină, chiar când a început pandemia. „Erau doi angajaţi de pe vas, care coborâseră în unul dintre porturi şi pur şi simplu contactaseră virusul. Dar au răspuns bine la tratament, au stat izolaţi o săptămână, iar apoi s-au întors la muncă“, spune relaxat medicul.
Când este pe vapor, lucrează în ture: 24 de ore este de gardă, iar 24 de ore se odihneşte şi se relaxează. Încă nu s-a obişnuit complet cu valurile şi uneori le resimte. Se consideră un norocos, pentru că, de când a început să lucreze pe vas, din ianuarie 2005, nu a avut parte de multe decese în rândul pasagerilor de care a avut grijă.
Următorul contract pe care îl are este tot de şase luni şi este pe un vas cu o capacitate de 3600 de pasageri. Va vedea Anglia, Spania şi Statele Unite.

Profil
Născut
26 aprilie 1976, Sibiu
Educaţie
Facultatea de Medicină Victor Papilian
Ocupaţie
Medic medicină generală
Familie
Căsătorit, două fetiţe

Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec timpul cu familia, îmi plac toate tipurile de motociclete şi  Campionatul Mondial de Raliuri“ , spune tânărul medic.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac deloc şedinţele pe care le am în timpul curselor pe vapoare şi nu-mi mai place să mă trezesc dimineaţa devreme“, se plânge Cosmin Alexandru.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt primele lucruri pe care le faci după cele 6 luni petrecute pe vapor?
C.A.: În primul rând, merg acasă la fetele mele, apoi vizitez restul familiei şi nu în ultimul rând, merg la mama să mănânc o ciorbă bună. Îmi place că practic meseria în care m-am specializat şi că văd mereu locuri inedite, practic îmbin utilul cu plăcutul.
Sunt mulţi români care lucrează pe vase de croazieră?
C.A.: La început, erau vase pe care, dintr-un echipaj de opt sute de inşi, o sută erau români. Acum s-a schimbat situaţia din cauza preţurilor din ţară şi sunt din ce în ce mai puţini români, dar ai ocazia să întâlneşti circa cincizeci-şaizeci de naţionalităţi.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite