Sibiu: Alexandru Cezar Marc vinde ziare la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că a hotărât cu responsabilitate şi maturitate să-şi ajute mama la chioşcul de ziare pe care aceasta îl deţine, Alexandru Cezar Marc este un adolescent diferit de majoritatea.

Un puşti drăguţ foc pe care chiar nu ai cum să nu-l simpatizezi aşteaptă să te decizi ce ziar ori ce revistă vrei să cumperi. Este Alexandru Cezar Marc care a împlinit luna trecută paisprezece ani şi care din vacanţa de vară s-a decis să îşi ia o mare responsabilitate pentru un copil ca el. Câteva ore pe săptămână îşi ajută mama la chioşcul de ziare unde este proprietară şi, week-end de week-end, vinde presă. „Stau doar în week-end la chioşcul de ziare, sâmbătă şi duminică de la 9.30 la 13. Îmi place foarte mult  pentru că văd lume de toate felurile. Clienţii sunt oameni de treabă şi s-au obişnuit ca eu să fiu cel ce le dă ziare şi reviste. De când eram mic stăteam pe lângă mama la chioşc şi am văzut cum face ea. Am început s-o ajut pe mama din această vară, îi ţin locul câteva ore unei femei care lucrează aici. În primele zile mi-a fost mai greu, până am învăţat numele publicaţiilor şi preţurile lor, dar apoi a fost mai simplu“, povesteşte Alexandru Cezar Marc.

Micul lui job îl face mai responsabil
Numerele, socotelile şi matematica îi sunt buni prieteni astfel că n-a avut niciodată probleme cu banii, oferind clienţilor restul corect şi un zâmbet prietenos care trădează destulă încredere de sine. „Matematica este printre materiile mele preferate, alături de geografie, istorie şi biologie. Mă descurc să lucrez cu banii şi a mers mereu bine“, precizează puştiul. Alexandru este singurul elev de la el din clasă care are o activitate lucrativă şi asta îl face să se simtă ca un om mare. „Mă simt responsabil pentru că fac ceva ce face un om mare, un adult. Chiar am strâns nişte bani şi mi-am cumpărat un telefon mobil. Nici acum nu cheltui banii pe care îi câştig, îi ţin să-mi iau ceva, deocamdată nu ştiu ce“, declară Alexandru Marc. Pe lângă banii pe care îi primeşte de la mama lui pe merit şi pe care a decis că e mai practic să-i economisească se adaugă şi micile bacşişuri lăsate de clienţi. „Unii clienţi mai lasă restul, nu-l mai primesc când li-l dau, dar cei mai mulţi clienţi nu lasă nimic, fie cât de mic este restul“, mai spune vânzătorul de ziare.

Citeşte Click! în fiecare zi „de lucru“
Sâmbăta şi duminica nu sunt cele mai aglomerate zile la chioşcul de ziare, astfel că Alexandru are şi timpi morţi. Cel mai mult îi place ca în acest timp să citească ştiri şi reportaje din tabloide, ziarul Click! fiind primul pe care-l ia la puricat. „Nu citesc alte ziare, doar tabloide. Îmi place Click! pentru că este distractiv“, declară Alexandru. Printre ziare se simte ca într-un univers primitor. Faptul că în ceea ce face  lucrează şi interacţionează cu oameni îi dă siguranţă în toate acţiunile sale şi-l face mai încrezător în propriile-i forţe. Mai mult decât atât, activitatea sa de week-end îi dă încredere în oameni.

Ce-i place
„Îmi place să mă joc pe calculator un joc de strategie numit «Triburile». L-am descoperit de vreo două săptămâni la un prieten şi joc cam trei ore pe zi. Îmi mai place fotbalul, de două ori pe săptămână ne strângem eu şi prietenii mei la un fotbal“, declară Alexandru.
Ce nu-i place
„Voleiul nu-mi place, chiar dacă îl fac la orele de sport de la şcoală. Nici fizica nu-mi place, este grea, sunt foarte multe formule şi nu prea le reţin. Nu-mi place să mă trezesc devreme, dar m-am obişnuit, câteodată mă trezesc la 7 fără să sune alarma de la mobil“, precizează băiatul

Întrebări şi răspunsuri
Nu ţi-e teamă că cineva ar putea să-ţi fure cărţi şi reviste expuse?

Nu, deloc, eu am încredere în oameni, nu cred că ar putea să-mi facă ceva rău.
Când nu citeşti ziare, ce faci atunci când eşti la chioşc?
Dacă nu citesc ceva, stau şi mă gândesc la diverse, cum ar fi şcoala. Dar timpul trece repede, eu nu stau mult la chioşc.
La ce liceu vrei să mergi?
La liceul sportiv pentru că mă pasionează ciclismul. Deocamdată eu am o bicicletă de mountain-bike dar vreau să-mi iau o cursieră.
Şi facultatea, ce va fi?
Nu ştiu încă, probabi tot ceva cu sportul.

Profil
Născut:
3 octombrie 1995, Sibiu
Studii: Elev în clasa a VII-a la Şcoala nr.8, Sibiu
Familie: Are o surioară

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite