Sibiu: Alexandru Beju, rebelul cu bicicleta în spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că iubeşte libertatea şi mişcarea în aer liber, Alexandru Beju practică BMX şi este chiar printre cei mai buni rideri din ţară.

Este genul de puşti îndrăzneţ şi foarte încrezător, liceanul popular, preferatul colegelor şi oaia neagră a clasei, antipatizat dar totuşi iubit de profesori. Cel care poate dezarma pe oricine cu un zâmbet candid dar care-şi poate accepta soarta de adolescent rebel cu aceeaşi detaşare. Pare indiferent când vine vorba de franceză şi de faptul că a rămas corigent anul trecut la limba lui Voltaire, dar dovedeşte o pasiune invers proporţională pentru BMX şi sporturi urbane. Alexandru Beju este printre cei mai talentaţi rideri din ţară la BMX, la Riders Fest „Xtreme Indoor“ Sibiu 2009, competiţie care a avut loc în week-end-ul trecut la hala Balanţa, terminând în primii cinci finalişti. „Speram să fiu pe podium, dar asta e, data viitoare. Oricum, fac BMX din plăcere, nu pentru premii“, declară Alexandru Beju.

Doar un deget rupt
Are şaptesprezece ani şi face BMX de cinci ani. „Am văzut la prietenii mei mai mari şi mi-a plăcut iar atunci am primit o bicicletă de la părinţi. În toţi aceşti cinci ani m-am străduit cât de mult am putut, dar am şi primit ajutor de la mulţi rideri, foşti prieteni mult mai mari şi mai experimentaţi“, povesteşte Alexandru Beju. Primul trick pe care l-a stăpânit cu adevărat bine a fost 180° şi acesta este şi preferatul său. Acum, să nu-şi închipuie nimeni că e simplu să sari, să te roteşti ori să te dai peste cap ca şi cum bicicleta ar fi parte din tine. Este dificil, de multe ori dureros şi cere răbdare şi perseverenţă. „Normal, am luat ceva căzături, dar oase rupte n-am avut, doar degetul mic de la mâna stângă, eu sunt stângaci, şi o contuzie la maxilar“, îşi aminteşte Alexandru. De fapt, aici este şi singura rezervă pe care o au părinţii lui vizavi de BMX. „Se bucură că practic un sport, că am o preocupare ca asta, sunt foarte fericiţi, dar sunt îngrijoraţi că pot să mă accidentez“, explică adolescentul.

Iubeşte sportul, nu competiţia
Au fost şi momente când a făcut o pauză, dar s-a întors la BMX ca la prima mare dragoste. „Acum trei ani m-am lăsat, cred că din plictiseală. Atunci am făcut skateboard, dar după un an şi ceva m-am apucat din nou de BMX“, completează Beju. BMX-ul este un sport scump şi Alexandru recunoaşte că s-a gândit să-şi iau un job de vară pentru a câştiga ceva bani în plus pentru pasiunea lui. „Dar sunt un pic cam leneş pentru asta. Am norocul că fratele meu m-a sprijinit foarte mult, şi financiar vorbind“, mai spune tânărul. Pentru el, BMX-ul nu este un sport, este un fel de a fi el însuşi, este o mare plăcere şi o infinită libertate. Tocmai de aceea nu-l priveşte din prisma performanţei. „Pentru mine este ceva ce fac din plăcere. Nu vreau performană şi competiţii, pentru că aici sunt multe certuri. Mulţi rideri sunt animaţi doar de competiţie şi nu mai văd plăcerea de a face BMX“, încheie Alexandru.


Ce-i place
„Îmi plac maşinile, în special BMW-ul, poate pentru că sunt băiat. Biliardul este o altă pasiune de-a mea, dar nu mai joc foarte des, cam de două ori pe lună. Şi îmi plac foarte mult dulciurile, cum ar fi ciocolata Snickers“, declară Alexandru Beju.

Ce nu-i place

„Nu-mi place ciocolata amăruie, urăsc să mă trezesc devreme şi clar urăsc şcoala“, precizează tânărul. Lui Alexandru, ca nimănui altcuiva, de altfel, nu-i plac oamenii făţarnici şi ipocriţi, care n-au curajul să spună adevărul atunci când trebuie şi vorbesc pe la spate.

Întrebări şi răspunsuri
Trebuie să fie o materie care-ţi place la şcoală.

Bine, acum nu vorbim de educaţie fizică şi desen. În mare parte nu-mi plac materiile, mai mult îmi plac profesorii. Spre exemplu profesorul de geogra, pentru că poţi discuta cu el ca un prieten şi te înţelege, orice ar fi.
Cum vei fi în cinci ani?
Cu bicicleta în spate şi conducând un BMW. Vreau să călătoresc foarte mult şi primul loc unde vreau să merg este la Polul Nord, să văd aurora boreală.
Şi facultate, la ce te-ai gândit?
Vreau la drept, chiar dacă nu pare genul meu. Mi-ar plăcea să fiu avocat, să ajut oamenii să iasă din probleme.

Profil
Născut:
2 iulie 1992, Sibiu
Studii: Elev în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic, profil Bilingv-Engleză
Familie: Are un frate mai mare cu şase ani

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite