Sibiu: Sibianca Alexandra Dobra şi-a pus semnătura pe ciocolată (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Sibianca Alexandra Dobra şi-a pus semnătura pe ciocolată (PORTRET)
Sibiu: Sibianca Alexandra Dobra şi-a pus semnătura pe ciocolată (PORTRET)

Alexandra Dobra este o tânără absolventă a facultăţii de arte plastice care a câştigat un important concurs de grafică organizat de un mare producător de ciocolată.

Profil
Născută: 13 ianuarie 1986, Sibiu
Studii: Facultatea de Arte Plastice şi Design, Timişoara (2008); Liceul de Artă, Sibiu (2005)
Familie: Necăsătorită; are două surori

Nu o cunoaşteţi pe Alexandra Dobra dacă nu faceţi parte din cercul ei de cunoscuţi. Dar cu siguranţă îi ştiţi una din opere, dacă mâncaţi ciocolată cu mere şi scorţişoară. De unde analogia? Păi Alexandra Dobra a câştigat concursul de grafică organizat de o cunoscută firmă producătoare de ciocolată şi asta face ca ambalajele care ne atrag de pe rafturile magazinelor să fie concepute de Alexandra. „Cea mai recentă reuşită a mea este câştigarea concursului Heidi Design Challenge şi realizarea ambalajelor pentru ciocolata cu serie limitată care se găseşte începând din noiembrie până în februarie în magazine, cu semnatura mea pe verso. Ciocolata de la Heidi, alături de un afiş colaj digital pentru un film japonez, este în top printre operele mele preferate”, declară Alexandra.

Câştigătoare, dar cu premiul luat
Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice, Alexandra a participat la concurs alături de alte patru sute de persoane din toată ţara şi a câştigat marele premiu. „Cele mai multe informaţii le adun de pe net. De un an de zile, de când am terminat facultatea, îmi caut un serviciu într-o firmă de advertising sau studio de creaţie, aşa că am fost foarte atentă la orice ocazie de afirmare în domeniul grafic design-ului. Astfel am găsit acest concurs. Bucuria victoriei, pe moment, a fost enormă, dar finalitatea nu a fost cea aşteptată. Premiul trebuia sa fie o excursie pentru două persoane de cinci zile la Barcelona, dar eu nu am intrat niciodată în posesia lui. Colaborarea mea cu Heidi a ajuns tensionată, datorită faptului că am vrut dovada premiului câştigat, înainte de a le înmâna fişierele originale, astfel încât managerii companiei m-au ameninţat cu descalificarea şi cu reţinerea premiului. Apoi, văzând că eu nu voi ceda în faţa presiunii injuste, mi-au trimis prin curier biletele necesare plecării cu doar trei ore înaintea decolării avionului, punându-mă în imposibilitatea de a intra în posesia premiului”, povesteşte Alexandra care, în prezent, a apelat la sfatul unui avocat pentru a găsi dreptate.

”Aş fi nefericită fără ceea ce fac!”
Tânăra este îndrăgostită de meseria  ei şi spune că e slujba ideală. „Am descoperit această vocaţie odată cu Facultatea de Design din Timişoara, dar în scurt timp am aflat că facultatea nu te pregăteşte pentru viaţa reală din România, ba mai mult, facultatea constituie uneori un dezavantaj. Pentru că mulţi angajatori se sperie de oamenii cu facultate, majoritatea nu sunt dispuşi să ofere un salariu pe măsura studiilor“, declară Alexandra Dobra. Pentru ea, grafica este inseparabila de design. „Nu sunt adepta artei de dragul artei. Nu realizez nicio schiţă fără să-i vizualizez funcţionalitatea. Design-ul grafic este pasiunea mea şi vreau să devină carieră, să trăiesc decent dacă nu chiar bine din asta”, încheie tânăra. Ceea ce face este extrem de important. Totuşi, întrebată dacă ar putea trăi fără design grafic, spune că da. „Aş putea trăi, dar aş fi nefericită.”

Ce-i place
„Colectionez cutii roşii de skittles, vreau să-mi confecţionez un panou decorativ din cutiuţe. O altă pasiune este cinematografia de calitate, în special filmele din epoca sclipitoare a divelor anilor '30. Sunt fascinată de filmele lui Alfred Hitchcock şi apreciez extrem de mult geniul lui Quentin Tarantino.“
Ce nu-i place
„Nu-mi place impostura, aroganţa nejustificată. Nu-mi plac oamenii intransigenţi, bădărani, fără maniere. Nu-mi plac spaţiile închise şi aglomerate. Şi mă oripilează insectele, mai ales gândacii, de orice fel“, declară Alexandra Dobra.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de bine se câştigă din design grafic?
Design-ul grafic nu este doar artă, e strategie, e marketing, e publicitate. Design-ul cu adevarat bun trebuie să coste, pentru că e extrem de complex, necesită vaste cunoştinţe generale şi aptitudini pentru a concentra toata informaţia intr-un simbol grafic reprezentativ. Daca design-ul e ieftin, obiectul promovat e ieftin. Dacă am parte de clienţi care înţeleg asta, atunci banii sunt pe măsura efortului, dacă nu, atunci refuz proiectul.

De ce Timişoara?

Am ales Timişoara în primul rând datorită facultăţii. În Sibiu nu aveam decât Facultatea de Restaurare, ceea ce nu reprezenta o opţiune pentru mine. Timişoara este un oraş cosmopolit, cu deschidere spre occident, care încurajează arta contemporană, avangardismul artistic.

Ce-ţi lipseşte din Sibiu?
Casa în care am copilărit şi părinţii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite