Adrian Şanta: Sunt un medic bun, dacă am aparate bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, medicul specialist în radiologie şi imagistică, Adrian Şanta, e dezamăgit de dotările proaste din sptiale. Spune că pe specialitatea lui, un medic poate fi bun, dacă are cu ce lucra.



Adrian Şanta s-a îndreptat către medicină, imediat ce a terminat liceul, fiind unul de profil real, convins fiind că celelalte variante nu i-ar putea asigura un trai decent. „ Am terminat liceu de bologie, dar variantele care erau la acel moment erau destul de puţine. Medicina mi s-a părut cea mai apetisantă variantă. Apoi, am ales specialitatea aceasta, pentru că în alul IV de facultat mi-am dat seama că nu aş putea sta cu nasul înfipt în sânge. Asta pentru că majoritatea băieţilor aleg chirurgia. Eu am considerat că nu se merită“, spune Adrian Şanta. A ales Radiologia şi a lucrat la clinici prestigioase din ţară, cum sunt Spitalul Elias din capitală sau Institutul Clinic Fundeni, dar a ales apoi să vină la Sibiu, unde şi-a întemeiat o familie. Anul trecut, în octombrie a fost numit şi director medical, iar de câteva zile face cunoştinţă cu funcţia de manager.


Proaspăt instalat la şefia interimară a celei mai mari clinici din judeţ, Spitalul Clinic de Urgenţă Sibiu, crede că soluţia ideală pentru un spital ar fi un manager specialist în finanţe la conducere şi cu consilieri medici. E dezamăgit de sistemul sanitar din România, iar referitor la Sibiu nu are mai multe cuvinte de laudă. Dimpotrivă. „La Sibiu, nu ştiu, poate nu s-a fpcut suficient lobby sau poate s-a considerat că noi avem şi alte surse, nu ştiu ce să zic. Problema e că Sibiul a fost de multe ori ocolit de Ministerul Sănătăţii. Când s-au dat în spitalele mari aparate pentru rezonanţă electromagnetică Sibiul nu a primit, la fel cu Tomografele marca Philips, Sibiul nu a primit“, spune Adrian Şanta.

Şi afirmă aceste lucruri în contextul în care, cel puţin pe specialitatea sa, aceea de radiologie şi imagisică, lucrurile devin dextrem de complicate iar performanţele unui astfel de medic nu pot fi extraordinare, dacă aparatura lasă de dorit. „Eu sunt un medic foarte bun dacă am aparate cu care să lucrez. Specialitatea mea este una frumoasă, multidisciplinară, logică dar şi tehnică şi este intens dependentă de dotări“, spune managerul interimar.

Despre partea financiară ar putea povesti la nesfârşit. Cu toate acestea spune că dacă ar fi să renunţe, ar sta mult pe gânduri către ce sector de activitate ar putea să se îndrepte. „Eu practic de 30 de ani meseria aceasta, nu ştiu, sincer, ce alt domeniu mi-ar putea asigura un trai decent, şi să ştiu să şi fac“, spune Adrian Şanta. Îi înţelege însă pe cei care aleg să ăplece la muncă în străinătate. Şi nu sunt delocpuţini. În plus, trage un semnal de alarmă în acest sens.„E posibil să ne confruntăm cu un gol imens, în condişiile acestea. Multe cadre medicale aleg străinătatea, pentru că, la ora actuală, e foarte simplu peste hotare să îţi găseşti un loc de muncă, iar noi rămânem cu locurile neocupate. Şi nici nu putem face angajări.“, spune Adrian Şanta.

Ce-i place
E un împătimit al fotografiei, dar e modest şi spune că fotografiile sale sunt acceptabile. A făcut şi aplinism de performanţă, în trecut, şi îi place foarte mult să se ocupe de grădinărit


Ce nu-i place
Lipsa de onesitate şi faptul că toată lumea cere de la sistemul sanitar, mai mut decât dă. Spune că oamenii ar trebui să înţeleagă că medicul este şi el un om, nu este un geniu, iar unii sunt mai sociabili, alţii nu.

Întrebări şi răspunsuri:

La ce vă referiţi când spuneţi că medicilor li se cere prea mult?

Medicii sunt şi ei oamnei, nu genii. Nu sunt maşinării în priză, care să dea performanţe în timp scurt. Sunt sigur că şi în Statee Unite ale Americii sunt o mulţime de lucruri care se întâmplă. Sunt şi la noi, dar cred că ar trebui să nu mai judecăm după un caz care nu a reuşit, ci după acelea 20 care au reuşit. Şi nu cred că există în România, la acest moment, un medic rău intenţionat.

O să participaţi la concursul ce va fi organizat pentru potul de manager al spitalului?
Depinde de cerinţele Consiliului Judeţean Sibiu. Există o posibilitate, dar nu sunt decis deocamdată. Mă voi mai gândi şi voi vedea.

Profil:
Data naşterii: 29 ianuarie 1961
Studii:Facultatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş
Familie: căsătorit

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite