Actorii de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu au „redus“ spectacolele cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesele de la Teatrul „Radu Stanca“ sunt oprite pentru câteva clipe, în semn de protest, când acţiunea se apropie de final. Diminuările salariale stabilite de Guvern i-au determinat pe actorii sibieni să protesteze. Artiştii ajung să câştige chiar şi numai 550 de lei pe lună.

CITIȚI ȘI:

Hugo Wolff a înfiinţat prima trupă de dans contemporan

Ioan „Micky” Stoica: astăzi lumea nu dansează, stă faţă în faţă şi ţopăie sau mişcă din mâini

Atunci când şi-au văzut salariile diminuate cu 25 de procente, angajaţii Teatrului „Radu Stanca" din Sibiu au decis să taie şi ei spectacolele cu un sfert. A fost o metodă elegantă de protest, cu atât mai mult cu cât, pe lângă salariu, şi bugetul instituţiei a fost redus cu 20%.

Mesajul actorilor a fost auzit pentru prima oară la premiera de vineri seara. Mai bine de o sută de sibieni au venit într-o fostă hală dezafectată din vechea zonă industrială a Sibiului pentru a asista la premiera spectacolului „Don Juan vine de la război", în regia Ancăi Bradu.

Pentru a putea pune în scenă acest spectacol, teatrul sibian a investit foarte mult în amenajarea Halei Simerom - căldură pentru actori şi staff, precum şi în decor - care transformă totul într-o cafenea interbelică, de bun gust. Noua producţie teatrală durează în jur de o oră şi 45 de minute. Vineri seara, după o oră şi un sfert, spectacolul s-a oprit brusc.

Mesaj emoţionant

Până ca spectatorii să înţeleagă ce se întâmplă, fără nicio legătură cu ceea ce se petrecuse până atunci pe scenă, din sistemul de sonorizare s-a auzit următorul mesaj:

„Stimaţi spectatori, dragi prieteni! Aţi urmărit până aici 75% din spectacol. Potrivit Hotărârii de Guvern, noi suntem plătiţi cu 75%. Procentual vorbind, am putea considera că noi ­ne-am făcut datoria. Am putea să ne oprim aici, iar dumneavoastră să plecaţi acasă. Motivaţi de faptul că dumneavoastră reprezentaţi raţiunea noastră de a fi, pentru că aţi cumpărat bilet întreg, din dorinţa de a vă oferi un strop de bucurie şi din respectul pe care vi-l purtăm, vom continua. Vă mulţumim!".

Aplauze de la spectatori

Totul a durat mai puţin de un minut şi, spre uimirea actorilor şi a reprezentanţilor teatrului, mesajul a fost primit cu aplauze. „Cred că e o formă inedită şi justă de protest, care va produce mai multe efecte decât demonstraţiile în stradă, spre exemplu. Această formă de protest nu mă face decât să apreciez şi mai mult Teatrul «Radu Stanca» şi ceea ce aceşti oameni minunaţi fac pentru noi şi pentru Sibiu", a spus, la finalul spectacolului, Ioana Barbu, unul dintre spectatori.

Mulţi sibieni sunt de părere că arta nu este apreciată în România. „Nu se poate pune un preţ pe artă. Este ceva pentru suflet. Mi se pare mai mult decât înjositor să reduci salariile artiştilor. Eu vin de ani buni la spectacole şi pot să spun că munca acestor artişti nu poate fi cuantificată în lei", a spus Mihai Stoian, spectator.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca", spune că practic nu prea poate fi considerată o formă de protest în sensul general al cuvântului, pentru că actorii totuşi muncesc, însă mesajul ajunge la public şi reacţiile sunt extraordinare.

„Am căutat o formulă prin care să ne arătăm nemulţumirea faţă de această lege stupidă. Aceasta a avut consensul tuturor angajaţilor din teatru şi este elegant. Vom continua să repetăm acest mesaj cât timp această lege rămâne în vigoare. Reacţiile sunt extraordinare din partea publicului, fapt care ne bucură", a mai declarat Constantin
Chiriac.

"Vom face aşa până în momentul în care această lege stupidă va fi abrogată."
Constantin Chiriac
directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu

PIESE DE SUCCES

Piesa „Don Juan vine de la război" a primit aseară ropote de apaluze, minute în şir. Pe lângă această piesă, actorii au mai pregătit alte două spectacole pentru deschiderea stagiunii: „Lulu" şi „Un tramvai numit Popescu", care se joacă astăzi, de la ora 14.00, în tramvaiul Sibiu-Răşinari.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite