Sibiu: Turismul din Sibiu, studiat meticulos de ATLAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Turismul din Sibiu, studiat meticulos de ATLAS
Sibiu: Turismul din Sibiu, studiat meticulos de ATLAS

Primăria Municipiului Sibiu a comandat la începutul acestui an un studiu care să arate un profil al Sibiului ca destinaţie turistică. Studiul făcut de European Association for Leisure Time and Tourism Studies ATLAS, face şi o analiză a profilul turistului în Sibiu şi asupra mai multor indicatori care să cuantifice aproximativ rezultatele obţinute de Sibiu în Turism.

Completarea chestionarelor a început din luna august a acestui an, iar perioada vizată de studiu a fost 2001 – 2009. Până în prezent au fost completate peste 3.500 de chestionare. Acesta este un raport intermediar, deoarece în perioada noiembrie- decembrie se va desfăşura a doua etapă a studiului. Rezultatele finale vor fi anunţate in 2010. Totusi, cei de la ATLAS au pus la dispoziţia Primăriei câteva concluzii preliminare. Astfel „calitatea vizitei” în Sibiu a parcurs o curbă ascendentă. Mai exact, dacă în 2001 Sibiul a obţinut pe o scară de la 1 la 10 o notă de 7.75, în 2009 Sibiul se situeaza la nivel de 9. „Curba ascendentă în acest domeniu se justifică prin investiţiile în infrastructură care au schimbat în bine imaginea oraşului dar şi prin îmbunătăţirea condiţiilor oferite turiştilor de unităţile de cazare şi de alimentaţie publică” se arată în raportul preliminar.

Sibiul, pe locul 5 ca destinaţie europeană
Şi în ceea ce priveşte cheltuiala medie totală a vizitatorului în Sibiu, s-a parcurs o traiectorie crescătoare. Dacă în 2004, vizitatorul cheltuia în medie sub 200 de euro pe şedere, în 2007 suma cheltuită a fost de peste 350 de euro, iar în 2009 a trecut de 400 de euro. Situaţia în ceea ce priveşte încasările din taxa de hotelieră este una foarte bună. Creşterea semnificativă s-a produs în 2007 şi 2008, dar anul 2009 a adus hotelierilor venituri comparabile cu cele din 2007. Dacă în mai 2005 suma încasată de Direcţia Fiscală Sibiu drept taxă hotelieră era de 63.771 de lei, în mai 2007 suma s-a dublat ajungând la 128.879 de lei iar în mai 2009 aceasta era de 139.110 lei. Conform acestui studiu, dacă în 2006 Sibiul era prima dată cotat ca destinaţie culturală europeană situându-se pe penultimul loc între marile oraşe europene cu potenţial cultural, în 2009 Sibiul se situează pe locul 5, înregistrând o creştere semnificativă ca nivel al imaginii sale. „În acest studiu atât sibienii şi românii în genere dar şi străinii şi-au exprimat în marea lor majoritate acordul cu privire la faptul că Sibiul şi-a îmbunătăţit imaginea prin programul Sibiu Capitală Culturală 2007, a îmbunătăţit facilităţile culturale”, a explicat primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite