ALEGE SIMBOLUL SIBIULUI. Palatul Brukenthal, Turnul Sfatului din Piaţa Mare sau Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului? Tu care crezi că este Simbolul Sibiului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la „Adevărul“ Sibiu vă invită pe site-ul sibiu.adevarul.ro la campania „Alege simbolul oraşului tău!“. Timp de două săptămâni, veţi putea vota online ce edificiu sau monument este cel mai reprezentativ pentru Sibiu.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Valea Sadului, locul fără timp

Gavriil Pinte despre Cioran şi imposibila întoarcere la Răşinari

CE VREM PRIN ACEASTĂ CAMPANIE

Pentru început, reporterii sibiu.adevarul.ro au ales trei obiective din oraş care ar putea figura oricând pe o carte poştală ca fiind reprezentative pentru Sibiu. Pentru fiecare dintre ele am postat o galerie foto, astfel încât toţi citorii să-şi dea perfect seama despre ce este vorba.
Deoarece este foarte greu de stabilit care dintre obiective sunt cu adevărat relevante, lista rămâne deschisă timp de două săptămâni. În acest timp, toţi sibienii şi nu numai pot propune şi vota un simbol al oraşului. Spor la vot!

PALATUL BRUKENTHAL

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o galerie foto cu Palatul Brukenthal

Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România, construirea clădirii petrecându-se în etape, între anii 1778 –1788. Edificiul a fost ridicat pentru a servi drept reşedinţă oficială a baronului şi sediu al colecţiilor sale. Faţada principală a palatului, ieşită mai în faţă în comparaţie cu frontul celorlalte clădiri din piaţă, este o realizare târzie, într-un stil Baroc auster. Elementul central al faţadei este ancadramentul de piatră al portalului, susţinut de coloane deasupra cărora se ridică antablamentul. Ancadramentul este decorat cu elemente de plastică precum blazonul aurit al lui Samuel von Brukenthal şi alte elemente decorative baroc: urne, rozete şi festoane. Portalul principal se deschide spre pasajul de trecere (compartimentat în trei travee) prin care se poate accede în curtea palatului. Palatul construit de către Samuel von Brukenthal are un plan dreptunghiular, închizând între laturile sale o curte interioară.

MUZEUL ÎN AER LIBER DIN DUMBRAVA SIBIULUI

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o galerie foto din Muzeul în aer liber

Principala caracteristică a Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale "ASTRA" – muzeu etnografic în aer liber – şi ceea ce-l deosebeşte de alte muzee în aer liber din ţară şi din Europa, înca din faza de organizare a acestuia (sub numele de Muzeul Tehnicii Populare), este conceperea sa ca muzeu în aer liber tematic, reprezentarea patrimoniului său monumental ca părţi componente ale civilizaţiei populare. Muzeul se întinde pe 96 de hectare, este străbătut de 10 kilometri de alei de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de clădiri. Inventarul pieselor cuprinse în muzeu este de ordinal zecilor de mii. Muzeul Tehnicii Populare a fost înfiinţat în anul 1963, de către o echipă condusă de Cornel Irimie. Ideea unui muzeu etnografic este însă mai veche, acest muzeu fiind o resuscitare a Muzeului Etnografic-Istoric al Românilor din Transilvania (fondat în 1905 şi închis în 1950). Primul monument adus în 1963 în Dumbrava Sibiului a fost o moară hidraulică cu aducţiune inferioară. Aceasta moară se regaseşte în sigla muzeului. Colecţia a fost dezvoltată în anii următori. Muzeul a fost deschis publicului în 1967.

TURNUL SFATULUI

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o galerie foto cu Turnul Sfatului

Turnul Sfatului apare pentru prima oară menţionat în documentele istorice în perioada 1224 – 1241, odată cu cel de-al doilea şir de fortificaţii al cetăţii Hermannstadt. În acele vremuri, Turnul avea doar patru etaje şi servea ca fortificaţie a porţii de intrare din cea de-a doua serie de fortificaţii. Etajele superioare ale turnului se prăbuşesc in 25 Aprilie 1586 şi il ingroapă sub ziduri pe pictorul Johann David . Reconstructia a durat pană in anul 1588. Acoperişul iniţial construit în formă piramidală ascuţită cu patru turnulete de colţ a trecut prin diferite modificări. La ultima modificare din anul 1826 i s-a adăugat ultimul etaj si acoperisul de metal. Numele de "Turn al sfatului" vine din trecutul Sibiului, când pentru un anumit timp, în clădirea de lângă (Piaţa Mică, nr. 31) a activat "Primăria Sibiu" atestata documentar prima data la 1324.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite