Zid anti-ţigani în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece ani de plângeri fără efect, un vecin de curte cu familiile de romi de pe pe strada Corvinilor 26 a ridicat un zid înalt de trei metri. Construcţia are ca scop separarea locatarilor de vecinii „de coşmar“, pe care îi acuză că fac scandal zilnic, că au transformat casele în focare de infecţie şi chiar în bordeluri.

Trei familii de romi (13 persoane) care locuiesc în două case de pe strada Corvinilor 26 s-au trezit izolate în spatele unui zid înalt de 3,5 metri înălțime. Construcţia a fost ridicat în a doua săptămână a lunii trecute de familia Poștaș, care deţine şaşe apartamente situate într-un imobil  aflat în aceeaşi curte cu casele țiganilor. Întrucât numai casa familei Poştaş are front la stradă, zidul a blocat accesul spre ieșirea din curtea pentru cele trei familii de romi. Astfel, romii sunt nevoiți să folosească o intrare improvizată, o poartă din metal cu acces în curtea blocurilor de pe Calea Traian 2. Pe lângă reclamaţiile vecinilor de curte, ţiganii au fost reclamați la Primărie de patru asociații de locatari de pe Calea Traian și de pe strada Corvinilor, dar și de conducerea Grădiniței nr. 10, care are curtea vecină cu bordeiele țigănești,  încă de acum zece ani. Solicitările se refereau la faptul că romii au transformat curtea în groapă de gunoi.

Zidul anti-țigani, rezultatul a zece ani de plângeri ignorate

Primele plângeri datează din urmă cu peste zece ani, de pe vremea când edil al Primăriei Satu Mare era Horea Anderco. „În curtea imobilului de  pe strada Corvinilor numărul 26 locuiesc patru familii de romi în imobile distruse aproape în totalitate. Imobilul este un adevărat focar de infecție pentru toți locatarii din zonă și este o veritabilă crescătorie de șobolani și de șerpi. Zilnic se face scandal, se aud urlete, muzică și scandaluri care degenerează în violență. Locuitorii imobilului folosesc pentru încălzit cauciucuri, cartoane și flacoane, care emană un miros insuportabil și toxic. Răgămintea noastră este să se ia măsuri cât mai urgente pentru evacuarea acestor familii și demolarea construcțiilor”, se arată într-una dintre primele plângeri depuse la Primărie. Măsurile au întârziat să apară. Persoanele care stau cu chirie în apartamentele familiei Poştaş aplaudă inițiativa. „Nu se mai putea atfel, nu poți trăi într-o groapă de gunoi. E terenul lor și au decis să ridice zidul, noi de bucurăm”, a declarat Gabriela Bartha, locatară în imobilul de pe Corvinilor 26. Viceprimarul Gabor Kereskenyi a delarat că deși este deranjat de semnificația zidului, nu poate lua nicio măsură, întrucât el a fost ridicat pe proprietate privată.

Prostituție și cerșetorie la umbra zidului anti-țigani

Mirosurile pestilențiale te izbesc de la primul pas în vecinătatea zidului. Pe timp de vară, toaletele din curte degajă mirosuri insuportabile spre 74 de apartamente cu geamuri spre șatră de pe Calea Traian, spre alte 24 de pe strada Corvinilor și spre grădinița din vecinătate, care are locul de joacă la mai puțin de 20 de metri de toaletele din curte. În mijlocul curții se află clădirea toaletelor, lângă un morman de mizerii și gunoaie peste care tronează o pătură, menită să ascundă gunoaiele de ochii vecinilor care-i privesc de sus, din blocuri. Fiare vechi, hârtii, cartoane mucegăite și gunoiae întregeau duminică peisajul dezolant din curtea șatrei, ascunsă la umbra zidului. Potrivit afirmațiilor vecinilor, femeile din familiile Lakatos, Argyilan și Farkas, aflate „dincolo de zid”, practică prostituția, iar copii sunt trimişi la cerșit.  

Doi copii în plasament la bordel

 „Locuința mea a luat foc acum doi ani, a reconstruit-o Primăria, și de atunci s-au supărat vecinii că de ce au reconstruit-o și nu mai am pace de ei”, spune Susana Lakatos, femeia de 50 de ani care este capul celor trei familii care mai locuiesc acum în cele două imobile din partea izolată de zid. O familie de romi a fost evacuată din zonă de persoana  care a cumpărat cocioaba în care locuiau. „Acolo locuia fiică-mea, acuma stă aici cu noi. Au pus zidul aici și ea avea casa de partea nepotrivită”, explică Lakatos. Susana Lakatos achită lunar chirie de un milion de lei pentru camera ei și bucătăria comună. Restanțieră, femeia a beneficiat de clemență din partea autorităților publice, care i-au acceptat plata eșalonată a restanțelor, peste 2.500 de lei în 2010. „Acuma plătesc 200 de lei lunar să ajung la zi, am aici chitanțele, degeaba vrea lumea să plecăm. N-avem unde merge și ne place aici, suntem aproape de centru și ne-am obișnuit așa”, a declarat Lakatos. În trei camere, cu bucătăria comună aproape lipită de zid, femeia locuiește împreună cu concubinul, cu  fostul soț și actuala lui concubină, fiica din prima căsătorie care are, la rândul ei, doi copii, și alți doi copii culeși de pe stradă, ai nimănui. Lakatos neagă afirmațiile potrivit cărora ar fi matroană de bordel. „Mi-au dat doi copii cei de la Protecția Copilului, să am grijă de ei, și iau bani de copii. Nu mi i-ar fi dat dacă aici era bordel”, susține Lakatos.  În prezent, în curtea mărginită de zidul anti-țigani mai locuiesc patru adulți dintr-o altă familie. 

Vecini revoltați

Vecinii sunt revoltați de problemele ce le sunt cauzate de familiile de romi. „Nu e bine ce se întâmplă. Din cauza mizeriei și a mirosurilor, lumea este revoltată pe bună drepate. Aici locuiesc cerșetori și prostituate, și suntem  în centrul orașului”, a declarat Nicolae Bucur (foto), unul dintre proprietarii apartamentelor cu vedere spre șatră din blocurile de pe Calea Traian nr.2. „Trebuie mutați, dar nu pentru că ei sunt țigani s-a ridicat zidul de pe Corvinilor, ci pentru că acolo femeile se prostituează și își duceau clienții în casă prin curtea comună. Aici locuiesc și copii, nu se poate așa ceva”, a mai declarat Bucur. Ana Popa, a altă vecină, susține și ea ideea mutării romilor şi dărâmarea imobillelor. „E singura soluție, o cerem de peste zece ani, dar nu ne aude nimeni”, a declarat femeia.

Speranţe din toamnă pentru vecini

Chiar dacă în zonă scandalurile se ţin lanţ, Poliţia Locală și Inspectoratul de Poliție al Județului nu pot decât să îi umple de amenzi pe romi. Amenzile nu sunt încasate niciodată. „Când se întâmplă să fie deranjată ordinea şi liniştea publică nu putem lua măsuri decât dacă suntem în zonă şi se constată la faţa locului fapta. S-a discutat deja problema împreună cu municipalitatea, dar persoanele în cauză locuiesc cu forme legale acolo. Toţi cetăţenii care sunt deranjaţi de ei sunt rugaţi să sune la 112 şi noi ne vom deplasa la faţa locului şi ne vom face treaba”, spune Ioan Precup, directorul adjunct al Poliţie Locale Satu Mare.

Viceprimarul Gabor Kereskenyi: „Sper să-i alungăm în toamnă” 

La începutul săptămânii trecute, locatarii, care au depus în medie două reclamații anual la conducerea municipiului, și-au trimis emisari la Primărie pentru a solicita din nou rezolvarea problemelor. Oamenii i-au reclamat viceprimarului Gabor Kereskenyi și conducerii Poliției Locale situația, cerând din nou adoptarea de măsuri pentru a civiliza zona. „Am trimis acolo oameni săptămâna trecută. În momentul de față avem procese pe rol cu toate familiile de acolo pentru restanțele la plata chiriei. După vacanța de la instanțe, în septembrie, avem înfățișare, iar sentința e aproape”, a declarat viceprimarul Kereskenyi. Potrivit afirmațiilor sale, Primăria intenționează să dărâme casele. „Experții susțin că sunt în pericol de prăbușire. Una a luat foc acum doi ani, am fost nevoiți să o reconstruim, pentru că erau chiriași la noi. Le-am făcut și toalete de beton în curte, să mai rețină din mirosuri. Nu au apă, nici gaz. Nu putem face altceva decât să așteptăm sentința și ulterior vom demara evacuarea și demolarea” a declarat viceprimarul.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite