Zeci de italieni s-au stabilit la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cesare Lazzari locuiește la Satu Mare de aproape nouă ani
Cesare Lazzari locuiește la Satu Mare de aproape nouă ani

Cesare Lazzari este stabilit la Satu Mare de mai bine de nouă ani. Majoritatea italienilor au avut primul contact cu orașul la începutul anilor 1990. Italienii stabiliți la Satu Mare au propriile afaceri și s-au integrat rapid în viața socială din România.

Județul Satu Mare se numără printre zonele din țară unde locuiesc cei mai mulți italieni. Majoritatea celor stabiliți în orașul de pe Someș spun că le place în România și că s-au adaptat rapid la stilul de viață românesc, însă nu au uitat de tradițiile și obiceiurile lor acestea fiind întâlnite în restaurantele și pizeriile cu specific italian.

Italianul care vroia să construiască la Satu Mare o pistă de formula unu
De mai bine de nouă ani, Cesare Lazzari (46 de ani) locuiește la Satu Mare unde patronează una dintre cele mai cunoscute și prospere pizerii din oraș „Macao“. A venit tocmai din Brescia și a călcat pe pământ românesc invitat de unchiul său care și-a dezvoltat pe plan local o mică afacere iar împreună visau să construiască o pistă de formula unu. La acea vreme proiectul a avut succes la autoritățile locale însă a eșuat odată cu arestarea fostului primar de Satu Mare, Horia Anderco. „În Italia eram ucenic în atelierul auto al tatălui meu. De meserie sunt mecanic auto. Sunt pasionat de mașini și de aceea visam să construiesc pista de formula unu, însă din păcate nu am reușit“, a mai spus Cesare.  Este căsătorit cu o sătmăreancă, Ramona,  iar împreună au un băiețel de șase ani, Davide. Deși și-a părăsit țara natală, Cesare nu a uitat obiceiurile și tradițiile italieneșți pe care le aplică și la Satu Mare. „Îmi amintesc preparatele mamei mele. De Crăciun  la noi, în nordul Italiei, se face găină umplută, spanac cu cașcaval și ravioli. Sărbătorile le petrecem cu familia“, a declarat Cesare.  

Afacere afectată de criză
Pizzeria pe care a deschis-o la Satu Mare în anul 2003 este una dintre cele mai bine cotate în oraș iar mâncarea de aici este apreciată de sătmăreni. Italianul simte și el efectele crizei financiare însă spune că  s-a atașat de Satu Mare și nu va renunța la pizzerie. „Pe lângă pizza tinerii preferă spaghetele carbonarra care sunt foarte cunoscute în lume, însă avem și mâncare românească. Una din preferatele mele este mămăliga cu tocăniță de vită“, a mai spus italianul. 𚹃 



92 de italieni locuiesc în prezent la Satu Mare
La ora actuală, în județul Satu Mare 92 de persoane de origine italiană au rezidență valabilă pe teritoriul României. „Unii au rezidență temporară alții au rezidență permanentă. Am identificat 92 de italieni cu rezidență românească și care locuiesc la Satu Mare“, a declarat inspectorul Marian Chindriș din cadrul Serviciului pentru Imigrări.      


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite