Vile ridicate ilegal în zona de agrement

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Satu Mare a scăpat de sub control disciplina în construcții în Bercu Roșu. Vile impunătoare de zeci de mii de euro au răsarit peste noapte într-o zonă de agrement în care se pot construi legal doar mici case de vacanță.

În ultimii ani, vile de zeci de mii de euro au luat locul caselor de vacanță din lemn, care împânzeau odinioară zona Bercu Roșu. Zeci de proprietari de terenuri din zonă încalcă flagrant normativele în vigoare cu privire la disciplina în construcții. Bercu Roșu este clasificată ca zonă de agrement, iar proprietarii pot construi legal doar pe 5% din suprafața de teren pe care o dețin.  Cu toate acestea, vilele apar ca ciupercile după ploaie.

Metamorfoza continuă


Destinată iniţal petrecerii vacanţelor în aer liber, zona Bercu Roșu se transformă într-un veritabil cartier rezidențial, cu vile șic, scumpe, construite fără autorizații de la Primăria Satu Mare. Potrivit reglementărilor Planului Urbanistic Zonal, la fiecare cinci ari de teren, deținătorii de terenuri pot construi imobile cu o amprentă la sol de 25 de metri părtați. Proprietarii de terenuri au evitat însă reglementările cumpărând suprafețe mai de teren, construind pe 5% din suprafață și apoi vânzând restul terenului celor interesați. Vilele se alimentează cu apă din puțuri și nu au canalizare. Pe străzile 9 mai, Bercu Roșu, care dă și denumirea zonei de agrement, dar și pe alte străzi din zonă, frenezia construcțiilor ilegale continuă și azi.

Vile fără adresă

Sătmărenii dornici să-şi ridice palate evitând costurile uriaşe ale terenurilor din zonele rezidenţiale ale municipiului Satu Mare au găsit soluţia în Bercu Roșu. Vilele au apărut cu tote că zona nu este neurbanizată, iar Primăria nu eliberează nici adrese şi nici autorizaţii de construcţie pentru immobile masive. Oficial, în Bercu Roşu nu se construiesc case de locuit, ci doar cabane. Realitatea este însă alta. Monștrii de zeci de mii de euro din curţi dau lesne de înţeles că acestea nu sunt case de vacanţă, ci veritabile reşedinţe. Potrivit estimărilor Primăriei, peste 50% dintre construcţiile din zonă nu respectă prevederile planului de urbanism zonal.

Locatarii vilelor din zonă au refuzat să discute cu reporterii Adevărul. O femeie aflată în curtea unei reședințe imense, situată pe strada 9 mai, la intrarea în Bercu Roșu, a declarat că nu este la curent cu reglementările privind construcțiile în zonă, după care s-a ascuns în vila impozantă, vopsită în verde, cu gazon în curte.  

Dezbatere publică

“Subiectul construcţiilor scăpate de sub control din Bercu Roşu fac tema unei dezbateri publice. Există nişte scăpări pe care vrem să le reglementăm odată pentru totdeauna în PUZ. Bineînţeles că urmărim permanent problema şi toţi cei care construiesc în zone mai puţin controlate nu ţin cont de lege. Cine vrea o casă de locuit în zone frumoase ale oraşului are posibilitatea să cumpere teren în zonele de reşedinţă de la periferie, nicidecum să-și tragă vile în zona de agrement”
, spune Iuliu Ilyes, primarul municipiului Satu Mare.
 
Meciul impozitelor

La agenţiile imobiliare sătmărene, într-o zonă rezidenţială de vile, precum cartierul Funcționarilor, un ar de teren costă între 4.000 şi 7.000 euro. În zona Bercu Roşu, preţul unui ar de teren nu depășește 1.200 de euro. Neavând autorizații de construcție, proprietarii vilelor plătesc la finanțe doar impozite pe teren și, eventual, dependințe.  Primarul Ilyes nu a putut preciza câți bani pierde anual bugetul local prin neplata impozitelor pe clădirile din Bercu Roșu.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite