Veronika Szabo Îşi creează propria lume pe şevalet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronika este o artistă cu idei avangardiste
Veronika este o artistă cu idei avangardiste

Veronika este o tânără artistă cu idei avangardiste şi una dintre cele mai tinere membre ale Asociaţiei Artiştilor Plastici „Casa Creaţiei Sătmărene”.

Veronika face parte din noul val al artişilor plastici ai „Casei Creaţiei Sătmărene“, iar exprimarea sa artistică este una foarte originală. A fost fascinată de pictură şi de frumos în general, încă de mică.
„Mi-a plăcut să desenez încă din copilărie, chiar am câştigat câteva concursuri de desen la grădiniţă, iar în şcoala generală profesorul de desen m-a îndrumat către arte. Mama m-a ajutat mult în acest demers şi niciodată n-a fost împotrivă ca eu să urmez acest drum în viaţă“, spune Veronica. După ce a absolvit Liceul de Arte „Aurel Popp“ la secţia textile, tânăra s-a îndreptat tot spre studiul artelor, aşa că s-a înscris la Facultatea Foto-Video din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
De şapte luni este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici „Casa creaţiei sătmărene“, lucrările ei aducând un suflu nou asociaţiei. „De asociaţie am aflat de la un prieten şi de la mama şi am auzit că sunt interesaţi de tineri artişti, mai ales  de sătmăreni, iar după câteva lucrări trimise am ajuns aici“, susţine tânăra.
„Pictura am descoperit-o cu adevărat în liceu, iar cu timpul am reuşit să mă perfecţionez. Prefer să lucrez în ulei, chiar am avut o expoziţie în Timişoara, însă după ce am descoperit fotografia am încercat să le combin, adică să pozez ceva, eventual să fac un colaj în programul photoshop şi apoi, după print, să pictez pe ea“, a mai afirmat Veronika.

Este adepta exprimărilor surrealiste
Tânăra artistă se declară o adeptă a curentului artistic şi literar de avangardă a surrealismului care proclamă o totală libertate de exprimare, întemeiat de Andre Breton şi dezvoltat mai ales în deceniile trei şi patru ale secolului trecut, cu aspecte şi prelungiri ulterioare. „Mă inspir din  întâmplări din viaţa mea pe care le transpun mai ascuns în personajele mele şi gândurile mele. Salvador Dali este preferatul meu în acest sens“, afirmă Veronika.
Momentan îşi pregăteşte lucrarea de licenţă dorind să surprindă prin lucrările ei. „Îmi pregătesc lucrarea de licenţă din combinarea tehnicii fotografice cu pictura. Din câte ştiu, sunt singura care adoptă această tehnică. Folosesc la picturi culori în ulei, iar colajele acestea sunt fotografii portrete, descompuse apoi recompuse şi iese un tot armonios din aceaşi poză întreagă pe care le-am tăiat în bucăţi. Apoi folosesc culori acrilice pentru că se usucă mai bine pe poză“, ne dezvăluie Veronika. Ultima „dragoste“ a artistei este tehnica video care presupune filmări făcute de ea, apoi montate în program

întrebări şi răspunsuri

 Cum defineşti arta pe care o faci şi dacă te regăseşti în ea?
V.S.: Mă regăsesc foarte mult, doar pentru asta o fac. E lumea mea creată de mine, cu culori şi personaje pe care îmi place să le gândesc, câteodată într-o reprezentare mai puerilă sau mai jucăuşă, iar altădată  mai serioase. L-aş defini un fel de surrealist chiar un liber expresiv.

 Se poate trăi din artă în România?
V.S.: Eu cred că da. Chiar am vândut deja câteva lucrări de ale mele. În orice caz, pentru a-ţi face un nume, cred că trebuie să mergi în Bucureşti, unde chiar şi în artă se dă ora exactă.

ce-i place
 Îi place ciocolata, să se plimbe cu bicicleta, să citească,  să picteze, să vadă şi să cunoască locuri şi persoane noi. Îi place să gătească, după cum îi plac foarte mult muzica, ritmul, tobele, percuţia.

ce nu-i place
Nu-i plac mincinoşii, cei care stau degeaba,
fără a-şi face un rost în viaţă. Nu-i plac pesimiştii şi cei lipsiţi de energie. Detestă fumul de ţigară.

Profil
Născută.  29 mai 1988,
Târgu-Mureş
Studii. Facultatea de
Foto-Video din Timişoara
stare civilă. Necăsătorită

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite