Vasile Lucuț - culisele unei achitări dubioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Lucuț este cel mai bogat sătmărean, locul 189 în topul Forbes 2010, cu o avere de 28-29 milioane de euro
Vasile Lucuț este cel mai bogat sătmărean, locul 189 în topul Forbes 2010, cu o avere de 28-29 milioane de euro

Cel mai bogat om de afaceri sătmărean a scăpat de o condamnare la șapte luni de închisoare cu suspendare, pentru care fuisese condamnat pentru ultraj. Pentru a obține achitarea sa, avocatul Gheorghiță Mateuț și-a „rescris” propriul curs de drept penal.

Trei  judecători  din cadrul Curții de Apel (CA) Oradea l-au scăpat pe Vasile Lucuț, proprietarul lanțului de magazine Unicarm, de o condamnare la opt luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj și de plata unor daune de 50.000 de lei către medicul veterinar Dan Călin Leahu, la vremea aceea medic cu atribuții de inspector la Direcția Sanitar-Veterinară. Medicul a fost bătut de milionar în 2004, în incinta fabricii Unicarm din comuna Vetiș, după ce, în timpul unui control, a oprit de la comercializare 180 de kilograme de organe de porc infestate cu puroi și hepatită, pe care Lucuț le scosese la vânzare fără autorizație și aviz sanitar, la poarta fabricii.

Cristinel Groza, avocatul medicului Leahu, a depus o contestație în anulare la contestația în anulare care l-a achitat pe milionar. „În momentul de față, soluțiile sunt limitate. Una ar fi contestația în anulare la contestația în anulare, asta  la Oradea, în măsura în care Curtea va decide că este posibil așa ceva, un recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, în măsura în care magistrații vor decide că decizia de la Oradea se poate ataca cu recurs, și CEDO. Ar mai fi aternative, dacă se va dovedi, în urma plângerii penale, că judecătorii se fac vinovați de săvârșirea unei fapte penale, însă mă îndoiesc că se va decide vreodată așa ceva. Probabil vom ajunge la CEDO” a declarat avocatul Groza.  

Avocatul Mateuț - salvarea milionarului

„Persoana în privinţa căreia judecătorul, prin hotărâre definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală, nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10” spune Gheorghiță Mateuț, cel mai scump avocat din România, în cursul „Procedură Penală - Partea Specială”, suport de curs pentru Învățământ la Distanță, an I I I,  postat pe internet. Respingerea plângerii ca tardivă nu se regăsește printre situațiile date la articolul 10, însă Mateuț a obținut achitarea milionarului invocând-o cu succes în fața celor trei judecători orădeni.  

Citește mai multe în săptămânalul „ADS Satu Mare” care apare mâine la toate chioșcurile de ziare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite