Satu Mare: Cel mai bogat sătmărean este Vasile Lucuţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri este pe locul 174 în acest top, cu o avere de 33 de milioane de euro. Satu Mare numără cinci miliardari din cei 500 indexaţi de revista Forbes ca fiind cei mai bogaţi din România

CITIŢI  ŞI

  • Braşov: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500  
  • Sibiu: Milionarii Sibiului in topul Forbes 500
  • Mures: Milionarii Muresului in topul Forbes 500
  • Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes

Averea celor mai bogaţi români a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008. În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament. Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre miliardari, respectiv 218 de persoane (44% dintre poziţiile de pe listă), cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane). Cinci sătmăreni sunt prezenţi în acest top

 CLASAMENT Satu Mare

   1. Vasile Lucuţ
   2. Gheorghe Moiş
   3. Familia Lăţă
   4. Mihai Crişan
   5. Vasile Ţânţaş

image

Povestea de business a lui Vasile Lucuţ, 53 de ani, a început imediat după Revoluţie, în anul 1990. Cu prima sa firmă,  numită TransCrenguţa, el figura la Registrul Comerţului din Satu Mare ca al 26-lea întreprinzător . Cu un camion şi o remorcă, Lucuţ bătea ţara-n lung şi lat şi făcea transporturi de electrocasnice şi palincă oşenească.

Debutul său în afacerile de calibru a avut loc în 1997, când, din fonduri proprii, a inaugurat o secţie de procesare a cărnii, cea mai modernă din zonă la acea vreme. Pentru a fi în pas cu noutăţile tehnologice din domeniu, Lucuţ a investit masiv de-a lungul anilor.

Compania Unicarm, în prezent unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii din zona de nord-vest a ţării, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 90 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de anul 2007.
Lucuţ investeşte masiv în extindere. Peste 30 de milioane de euro au fost alocate anul acesta construirii a patru fabrici noi, producătoare de lapte proaspăt, lapte praf, îngheţată şi produse de panificaţie. Din această sumă, 30% a însemnat aportul personal al lui Lucuţ. El vizează şi extinderea reţelei de 27 de magazine proprii cu cel puţin trei unităţi. Investiţia ar putea să depăşească zece milioane de euro.


Locul 236 în Forbes 500 Miliardari

Gheorghe Moiş, 24-25 de milioane de euro


image

Pe locul secund între miliardarii sătmăreni, 236 în topul Forbes 500 Miliardari, se găseşte Gheorghe Moiş. Omul de afaceri are o avere estimată la 24-25 de milioane de euro. În vârstă de 53 de ani, Moiş are afaceri în domeniile construcţii şi imobiliare.
Gheorghe Moiş, proprietarul companiei de construcţii Castrum, a finalizat un centru comercial de tip mall la Satu Mare. Grand Mall este amenajat în clădirea istorică Vidago, din centrul oraşului. Complexul este construit pe patru nivele şi are o suprafaţă este de 6.000 de metri pătraţi utili. Investiţia a fost de patru milioane de euro. În Capitală, unde Moiş îşi are biroul central, el construieşte un proiect de birouri şi o clădire a cărei destinaţie este încă incertă. Moiş, vrea să facă aici apart-hoteluri, pentru că acestea lipsesc cu desăvârşire chiar şi de pe piaţa Capitalei, iar turiştii preferă să plătească un preţ mai mic pe cazare în perioade economice dificile. Cele două imobile sunt amplasate în zona Piaţa Victoriei, pe Sevastopol.

Locul 394 în Forbes 500 Miliardari

Familia Lăţa, o avere de 11-12 milioane de euro


Pricipalul business al familie Lăţa, din oraşul sătmărean Carei, este compania cu profil agricol Agrotex. Firma a fost înfiinţată încă din anul 1992 , iar activitatea sa de bază este aprovizionarea producătorilor agricoli cu toată gama de îngrăşăminte chimice, piese de schimb pentru utilaje agricole, anvelope şi acumulatori, materiale de construcţii. Familia Lăţa deţine şi o participaţie de peste 12% în cadrul Comcereal Satu Mare, listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Locul 428 în Forbes 500 Miliardari

Mihai Crişan, avere de 10 milioane de euro


Omul de afaceri Mihai Crişan are o avere estimată la aproximativ 10 milioane de euro. Veniturile lui Mihai Crişan din extracţia pietrei ornamentale şi pentru construcţii s-au diminuat pe parcursul anului trecut cu aproape 73%. Piaţa de construcţii nu este singura pe care activează Crişan. Omul de afaceri este proprietarul unui hotel de două stele din Valea Mariei, Satu Mare. Unitatea de cazare dispune de 25 de camere cu 50 de locuri şi este dotată cu piscină cu ape termale şi saună.


Locul 456 în Forbes 500 Miliardari

Vasile Tânţaş avere de 8-9 milioane de euro


Omul de afaceri Vasile Ţânţaş are o avere estimată la 8-9 milioane de euro. Traderul de electricitate Beny Alex, din Negreşti-Oaş, deţinut de Ţânţaş, va deveni producător de energie. În noiembrie anul trecut, grupul de firme deţinut de Ţânţaş, din care face parte compania de intermediere în tranzacţii cu energie electrică, a concesiont pentru 49 de ani ştrandul din Satu Mare.


Publicaţia „Forbes 500 Miliardari” a fost lansată azi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine. Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece miliardari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din cauza crizei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite