Vapoare de agrement pe Someş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect al APM Satu Mare, sute de kilometri de canal navigabil ar urma să lege Satu Mare de judeţul vecin din Ungaria, Szabolcs – Szatmar – Bereg. Proiectul se află în ultima etapă de evaluare şi urmează ca, în decurs de cel mult o lună, să primească aviz favorabil.

Peste numai doi ani, pe râul Someş ar putea fi văzute ambarcaţiuni de agrement şi de transport comercial care vor face legătura între judeţele Satu Mare şi Szabolcs – Szatmar – Bereg din Ungaria. La începutul acestui an, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Ordinul Arhitecţilor Satu Mare şi Asociaţia KIUT Ungaria au depus o solicitare de finanţare din fonduri pentru un proiect privind crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş, pe un traseu cât mai lung cu putinţă. Proiectul se află în ultima etapă de evaluare şi urmează ca, în decurs de cel mult o lună, să primească aviz favorabil.

Transportul pe apă, mai ieftin şi mai ecologic

Scopul proiectului este de a pregăti studiile necesare pentru navigaţia pe râul Someş. Dorim să promovăm transportul alternativ, pe apă, care reprezintă o soluţie mai ecologică, mai silenţioasă şi mai ieftină decât cel rutier”, a declarat, pentru „Adevărul“, Elisabeta Bekessy, directorul APM. Valoarea totală a proiectului este de 138.520 de euro, bani care vor fi folosiţi pentru studiile privind topografia râului Someş, a albiei şi a malurilor acestuia. În proiect vor fi incluşi şi studenţi la arhitectură din Satu Mare şi Ungaria. „Va fi un fel de concurs de idei. Tinerii sunt invitaţi să participe activ împreună cu noi la cercetări pe teren, măsurători şi, de ce nu, să vină cu idei privind unele amenajări pe malurile râului Someş”, precizează Bekessy. Acestea ar putea fi folosite de investitori pentru amenajarea unor părculeţe, zone de agrement, localuri etc. Accesul sătmărenilor în aceste locuri ar putea fi facilitat prin intermediul unor ramificaţii ale pistei pentru biciclişti, care se construieşte pe digul Someşului.

„Aşteptăm investitorii“

Odată încheiată documentaţia, râul Someş va fi pregătit să găzduiască ambarcaţiuni cu care sătmărenii să poată călători în Ungaria. „Realizarea tuturor studiilor necesare ar putea dura până în anul 2013, după care nu ne rămâne decât să-i aşteptăm pe investitori“, a mai spus directorul APM. Pe partea maghiară a râului Someş, în judeţul vecin Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria se practică de mult transportul de agrement. „Acest proiect ar putea oferi oportunităţi turistice importante atât pentru sătmăreni cât şi pentru maghiari”, a declarat Uray Karol, reprezentantul partenerilor maghiari.

Bărcile circulau pe Someş încă din Evul Mediu

Pe râul Someş circulau ambarcaţiuni încă din Evul Mediu, când bărci imense transportau sarea scoasă din Ocnele Dejului până la Belgrad. O bucată dintr-o astfel de ambarcaţiune, veche de 600 de ani, se mai păstrează astăzi la Muzeul de Artă Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite