Val de jafuri, Poliție fără reacție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii efectuează cercetări
Poliţiştii efectuează cercetări

O benzinărie din Satu Mare, a treia în ultimul an, a fost jefuită ieri dimineață de un bărbat înarmat cu un cuțit. Jaful, vârf al unei perioade de creștere a fenomenului infracțional, nu a generat niciun set de măsuri sporite de securitate pentru municipiu la nivelul poliției.

Un necunoscut a pătruns ieri dimineață, la ora 5, în benzinăria Mol, situată pe Drumul Careiului din Satu Mare. Mascat cu un fular și înarmat cu un cuțit, bărbatul a amenințat un bărbat aflat în spatele tejghelei și a fugit cu 1500 de lei, bani pe care i-a luat din casa de marcat. Nicio persoană nu a fost rănită.  Jaful de la benzinărie este al doilea jaf armat și a treia infracțiune gravă produsă în ultima săptămână în municipiul Satu Mare. Săptămâna trecută, miercuri seara, un individ mascat și înarmat cu un cuțit a pătruns într-un magazin cu program Non-Stop dintr-un alt cartier și i-a cerut vanzătoarei să-i dea încasările.

Tâlharul și-a luat singur banii, 340 de lei. Marți, la brutăria „Micu’ din cartierul 14 Mai, nevasta unui polițist, însărcinată în luna a treia, a fost lovită cu pumnii și tăiată la gât cu cuțitul de un angajat al societății prădate, pentru 500 de lei. Autorul, Andrei Macara (34 de ani), a fost arestat. Băbatul fusese eliberat din penitenciar în urmă cu un an, unde executase 15 ani dintre cei 18 ani la care a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare pentru că și-a ucis cu bestialitate propria bunică.

Anchete fără nicio pistă concretă

Autorii jafurilor comise ieri și săptămâna trecută au rămas neidentificați. Anchetatorii au chemat experți criminaliști, care au verificat locurile producerii jafurilor, în căutare de probe, însă n-au reușit să dea de urma făptașilor. Ana Rusu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare afirmă că anchetatorii au un cerc de suspecți și susține că nu se poate spune cu certitudine că incidentele au fost comise de aceeași persoană. „Anchetele sunt în curs de desfășurare.  (...) Cert este că avem pe teritoriul județului mai mulți infractori care acționează mascați, și care au trimiși în misiuni de recunoaștere înainte de momentul comiterii infracțiunilor a declarat prim-procurorul sătmărean.

Poliție fără reacție

Purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Roxana Cristea, a declarat pentru „Adevărul“ că la nivelul IPJ nu au fost luate măsuri directe ca urmare a valului de infracțiuni comise în ultima săptămână. „Aveam două patrule în zonă la momentul producerii ultimului jaf. Poliția de proximitate este și ea în stradă. Polițiștilor li s-a cerut să manifeste atenție sporită în patrulări, însă evenimentul de la benzinărie nu a putut fi evitat întrucât poliția nu poate fi peste tot“ a afirmat Roxana Cristea. Purtătorul de cuvînt din IPJ le recomandă magazinelor cu program non-stop, cel mai expuse la jafuri, să adopte măsuri suplimentare de securitate. „Trebuie să se protejeze și ei, cu firmele de pază. O idee ar fi montarea, în incintă, a unui buton de acces prin care ușile de acces să fie deschise la comandă. Angajații ar putea astfel stopa accesul în incinte al persoanelor mascate”, este de părere purtătorul de cuvânt.

Lanțul slăbiciunilor

Jaful de la Mol este al treilea din ultimul an care vizează benzinăriile din municipiul Satu Mare. Primul jaf a avut loc în 24 mai 2011, în jurul orei 4,30. Un individ care avea faţa acoperită cu o bucată de pânză, înarmat cu un cuțit, a intrat în staţia Petrom de pe Careiului. Amenințată, casiera, care tocmai număra banii din încasări, i-a înmânat individului 10.000 de lei. În urmărirea tâlharului a pornit un angajat al staţiei. Imaginile video de pe camerele de supraveghere au scos la iveală faptul, că, în momentul atacului, într-o încăpere se aflau şi doi oameni ai legii, un jandarm şi un poliţist, care însă au ratat momentul jafului. Polițistul este cercetat pentru neglijență în serviciu. Ulterior, în data de 4 octombrie, în jurul orei 5, un bărbat având faţa înfăşurată cu un fular a intrat în incinta staţiei Petrom din Parcul Soarelui, a ameninţat-o pe angajată cu un briceag și i-a cerut banii din încasări.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite