Văduva sătmăreanului mort la Salzburg dă în judecată statul austriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţia decedatului acuză medicul de pe ambulanţă, care a refuzat să-i ridice soţul  de la domiciliu, de iresponsabilitate şi vrea să ceară despăgubiri Austriei. Presa din Ţara Valsului a scris, eronat, că românul suferea de gripă nouă, fapt infirmat de rezultatul analizelor.

Familia sătmăreanului Ioan Cadar, mort în localitatea austriacă Salzburg pe 7 noiembrie din cauza unui stop cardio-respirator, va da în judecată statul austriac. Soţia acestuia, Rodica Cadar, acuză medicul de pe ambulanţă, care a refuzat să ridice bolnavul, de iresponsabilitate şi vrea să dea statul austriac în judecată şi să obţină despăgubiri pentru tot scandalul ivit.

Refuzat de ambulanţă

Ioan Cadar, de 39 de ani muncea în Austria din 18 martie 2009, la o firmă de constucţii, alături de alţi 1.499 de oameni. Avea acte legale de muncă, îşi plătea asigurarea medicală la stat. Cu toate acestea, în seara zilei de 6 noiembrie, bărbatului i s-a făcut rău. Dimineaţa următoare, la ora 8.00, colegul de muncă a solicitat ambulanţă, care a refuzat să vină, motivând că pentru o simplă răceală, nu se deplasează la domiciliul lui.
„Colegul de serviciu l-a urcat în maşină şi l-a dus la spital. Acolo, după mai multe insistenţe, a fost preluat de un medic. De la ora 1 .00 şi până la 12.10 (ora Austriei), soţului i s-au făcut mai multe analize, printre care şi cea pentru virusul AH1N1. Două seturi de teste au arătat că nu avea gripă porcină. La 12.10, (14.10, ora României), soţul meu a murit. Probabil, minutele în care a fost refuzat de ambulanţă îl puteau salva“, a spus Rodica Cadar, 40 de ani, soţia decedatului.  

S-a dus să ridice cadavrul

Soţia şi sora lui Ioan Cadar s-au dus duminică seara în Austria, pentru a identifica cadavrul. Marţi seara, în toate ziarele austriece se scria de primul caz mortal de gripă porcină.
„Spuneau că românul de 39 de ani a murit de gripă porcină. Făceau referire la soţul meu. Am primit diagnosticul, soţul meu, a făcut infarct. Medicul care a încercat să-l salveze ne-a spus să-l luam acasă şi să-l înmormîntăm creştineşte, pentru că nu are gripă porcină“, a mai spus Rodica Cadar.

Nu a stabilit valoarea despăgubirilor


Pentru tot scandalul ivit cu gripa porcină, dar mai ales pentru faptul că nu i s-a acordat asistenţă medicală, familia vrea să se facă dreptate.
„În Salszburg am făcut o plângere la poliţie, asta pentru a trage un semnal de alarmă! Tot ce i s-a întâmplat acestui român se poate întâmpla oricui. Vreau despăgubiri de la statul austriac. Am rămas cu o fetiţă de 12 ani şi cu un credit la bancă de 32.000 de euro“, spune Rodica Cadar.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite