Satu Mare: Vacile sătmărenilor vor mânca pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de fermieri au apelat la bănci în numai o săptămână. Creditele vor fi restituite de stat. Mulţi dintre fermieri se tem că statul nu va respecta protocolul prin care se obligă să le plătească aceste credite ca subvenţie pentru animalele lor.


În prima săptămână în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare a eliberat adeverinţe pentru ca fermierii să îşi poată lua credite pentru furaje.  În lipsa subvenţiilor de la stat, circa 400, din cei 5.681 de fermieri sătmăreni cu drept la subvenţii, au cerut băncilor bani pentru a-şi hrăni animalele. Fermierii  stau însă cu frica în sân, unii fiind neîncrezători în protocolul încheiat la începutul lunii cu Guvernul, care prevede faptul că statul va plăti în februarie creditele contractate de ei. „Nu ştiu dacă Guvernul se va achita de promisiuni şi va plăti aceşti bani. Dar nu am ce face, trebuie să iau acest credit, doar nu pot hrăni animalele cu promisiuni“, spune Zelianina Achim, fermier din localitatea Apateu, judeţul Satu Mare. 

„De circa o săptămână am început eliberarea adeverinţelor pentru contractarea creditelor de către fermieri. Au fost circa 400 până acum. Din cei 5.681 de mici fermieri din judeţ, cei care au dreptul la subvenţii, cea mai mare parte, circa 95 % sunt crescători de vaci“, afirmă Ioana Ştefan, consilier în cadrul Departamentului de zootehnie al APIA.

Condamnaţi la dispariţie

„Avem o fermă de circa 27 de vaci, singura sursă de venit a familiei noastre. Am primit câte 200 de lei din subvenţie şi nu ne-au mai dat restul de bani până la 571 de lei pe animal. Acum trebuie să facem toată hârţogăria asta, să ne scoatem credit ca să avem cu ce să hrănim animalele“, afirmă Zelianina Achim, fermier. Aceasta mai spune că micii fermieri ar putea supravieţui dacă nu ar exista o diferenţă atât de mare între preţul cu care vând producătorii laptele către fabrici şi preţul de pe raft.

Fermierii sunt neîncrezători

În judeţ sunt 5.681 de fermieri care ar fi trebuit să se primească subvenţii pentru circa 35.000 de capete de bovine. „Oamenii ne întreabă dacă totul va fi bine în februarie, sau vor trebui ei să plătească aceste credite. Însă noi nu îi putem ajuta cu astfel de răspunsuri“, spune Ştefan Ioana, consilier APIA Satu Mare. 
Şi CEC –ul a fost luat cu asalt de fermierii sătmăreni. „E bine că se dau aceste credite, numai că, dacă, de exemplu, trebuia să primesc 10.000 de lei subvenţie, din credit pot să iau doar 9.000 de lei, pentru că dobânda se reţine“, spune Ludovic Balint, un fermier din Cărăşeu.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite