Vaccinuri antigripale, insuficiente pentru sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 18.000 de oameni vor fi vaccinaţi gratuit împotriva gripei sezonire. În cap de listă sunt persoanele peste 65 de ani, cadrele medicale, iar dacă vor ajunge, poliţiştii de frontieră şi vameşii

Doar 18.000 de sătmăreni vor beneficia, în mod gratuit, de vaccinul antigripal sezonier. Cu toate că Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a solicitat Ministerului Sănătăţii un număr de 61.000 de doze, pentru Satu Mare au fost repartizate prea puţine. „Avem bani, dar nu avem vaccinuri. Vineri vom începe campania de vaccinare, iar primii vizaţi sunt bolnavii peste 65 de ani, apoi cadrele medicale, vameşii şi poliţiştii de frontieră“, a spus doctorul Dorel Coica, directorul Direcţie de Sănătate Publică Satu Mare. 


Dozele gratuite sunt insuficiente pentru populaţia din Satu Mare. Epidemiologul Lidia Tămaş susţine că singura soluţie este procurarea lor din farmacii. „Cele 18.000 de doze vor fi distruibuite celor 176 de medici de familie, iar aceştia, în funcţie de lista de pacienţi, le vor administra mai departe. Sunt insuficiente. Probabil nici cadrele medicale nu vor beneficia de aceste vaccinuri antigripale gratuite“, a spus Lidia Tămaş.
Soluţia, pentru persoanele tăiate de pe listă, este procurarea vaccinului din farmacii. Costă între 25 – 30 lei. „Fiecare farmacie îşi cumpără de la privaţi cantitatea pe care o consideră. Sătmărenii le vor putea cumpăra contra-cost“, a mai spus Lidia Tămaş.

Vaccinul AH1N1  - doar în decembrie


Cu toate că Ministerul Sănătăţii a primis că la începutul lunii decembrie, tot personalul medical din spitale, poliţiştii de frontieră şi vameşii vor fi vaccinaţi împotriva virusul AH1N1, reperezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare nu au fost încă înştiinţaţi şi luptă împotriva virusul gripei porcine fără vaccinuri. „Ştim doar că în 5, 6 decembrie ar trebui să le primim, însă numărul de vaccinuri nu îl cunoaştem“, a mai spus Dorel Coica.
Poliţiştii de frontieră, persoanele foarte expuse contactării virusului gripei porcine, sunt, în mare parte, de acord cu vaccinarea. „Bineînţeles că ne vom vaccina. Cei care se află în puncte vor fi primii, iar dacă vor ajunge vaccinurile, ni le vom administra şi noi, cei de la birouri“, a spus comisarul şef, Vasile Maxim, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare. Vameşii vor trece prin acelaşi procedeu. „Noi nu îi vom obliga, fiecare răspunde de sănătate lui. Eu personal, voi citi întâi prospectul pentru a vedea exact ce conţine acest vaccin şi apoi voi lua o decizie“, a declarat Nicoleta Dobrescu, şefa vămii Halmeu.
De menţionat este faptul că vaccinul antigripal nu înlocuieşte vaccinul pentru virusul AH1N1. 




Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite