Vacamobilul, o afacere pe roţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacamobilul şi-a făcut clienţi fideli în rândul sătmărenilor
Vacamobilul şi-a făcut clienţi fideli în rândul sătmărenilor

Singurul fermier cu dozator mobil din ţară vinde la Satu Mare circa 200 de litri de lapte pe zi. Sătmăreanul Wilhelm Fellner a investit 33.000 de euro în două dozatoare mobile pentru care are brevet de invenţie.


Tot mai mulţi proprietari de bovine au investit mii de euro în dozatoare de lapte şi le-au instalat în pieţele şi în supermarketurile din toată ţara. În Satu Mare, însă, un singur fermier a investit în astfel de aparate. Wilhelm Fellner deţine de circa trei ani o fermă cu 35 de vaci, singurul dozator de lapte din Satu Mare şi singurul dozator mobil din ţară.

Vacamobilul are brevet de invenţie

Fermierul s-a decis acum un an să instaleze dozatoarele de lapte în microbuze.  „Acum un an am auzit că vor fi probleme cu vânzarea laptelui în pieţe, aşa că m-am decis să instalez dozatoarele în microbuze, pe care le-am denumit Vacamobil“, afirmă Wilhelm.  El mai spune că a şi brevetat această invenţia. „M-am inspirat din piaţa de profil din Vest, însă ideea în această formă şi întreg proiectul îmi aparţin, aşa că am obţinut şi un brevet de invenţie pentru Vacamobil“, mai spune sătmăreanul.



Pentru că afacerea de familie mergea bine, Wilhelm Fellner a decis să se extindă, investind într-un al doilea Vacamobil. „ În prezent am două astfel de maşini, cu care acoperim cele două zone din stânga şi dreapta Someşului. Cea mai mare parte a zilei suntem în pieţe, în Piaţa Mare şi Piaţa Someş, iar la anumite ore ne deplasăm spre fabrici, unde, la ieşirea din ture, oamenii mai iau câte un litru de lapte“, spune fermierul.

Vinde 200 de litri de lapte pe zi

Investiţia în amenajarea dozatoarelor a fost, spune Wilhelm, de circa 33.000 de euro. „Am un dozator cu o capacitate de 560 de litri şi un altul de 800 de litri, dar nu le umplu niciodată, pentru că fiecare maşină vinde circa 100 de litri pe zi“, povesteşte investitorul. Preţul unui litru de lapte este de 2,5 lei, iar surplusul este predat, la sfârşitul zilei, unui procesator. „Este lapte direct de la vacă, de foarte bună calitate. De când cu criza, nu pot să mă laud cu vânzările, nici nu mă pot gândi la alte investiţii, mai ales că nu ştiu în cât timp îmi recuperez banii, chiar dacă investiţia a fost în totalitate din fonduri proprii. Este o afacere mică, de familie, avem doar un colaborator pe Satu Mare, vreo trei oameni la fermă, iar eu mă ocup personal de vânzări. Oricum, este mult mai bine decât să dai la fabrică laptele cu 50-80 de bani“, conchide sătmăreanul. 

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite