Lotul din dosarul „Mită la Vama Halmeu” a fost trimis în judecată. Vezi aici discuţiile telefonice pe subiectul mitei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au finalizat ieri ancheta şi au trimis în judecată a cinci persoane. Fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi intermediarii Ioan Romeo Niţu şi Florin Feher au fost trimişi în judecată pentru cumpărare, trafic şi complicitate la trafic de influenţă

UPDATE: Citeşte discuţiile telefonice dintre inculpaţii din dosarul "Mită la Vama Halmeu"

Nicoleta Dobrescu şi Ioan Romeo Niţu discută despre mita pretinsă de clujeanul Liviu Florian. Dobrescu se plânge că a fost chemată la Cluj, însă a refuzat să efectueze vizita.

image

Declaraţia Nicoletei Dobrescu pentru DNA despre pretenţiile miliardarului. Fosta şefă spune că miliardarul ar fi fost dispus să ofere garanţie chiar şi un teren din Cluj.

image

Clujenii Liviu Florian şi Ion Savu discută despre cei 300.000 de euro şi garanţia oferită pentru bani, anticipând că Dobrescu nu dispune de suma pretinsă.

image

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea au finalizat ancheta penală în dosarul „Mită la Vama Halmeu” şi au dispus ieri trimiterea în judecată atât a Nicoletei Dobrescu şi a lui Florin Feher – pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă, cât şi a omului de afaceri clujean Liviu Florian pentru două infracţiuni de  trafic de influenţă, respectiv a unui alt clujean, Ion Savu, şi a unui fost angajat al unul magazin duty-free, Ioan Romeo Niţu pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Cei cinci riscă închisoare de la doi la 10 ani.

image

Trei din cinci persoane au fost arestate la data de 4 februarie

Povestea mitei
Procurorii DNA au instrumentat un dosar în care un important om de afaceri din Cluj-Napoca, Liviu Florian a cerut şi primit de la inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu suma de 130.000 euro în cursul anului 2009. În schimbul banilor, acesta i-a promis că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, o va delega în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu (Satu Mare). Nicoleta Dobrescu i-a dat cei 130.000 de euro în mai multe tranşe, printr-un intermediar, omul de afaceri clujean Ion Savu. Banii i-a obţinut de la cămătari şi contrabandişti de ţigări prin Ioan Romeo Niţu şi Florin Dănuţ Feher, care au beneficiat de sprijinul lui Dobrescu pentru a favoriza introducerea ilegală în ţară a unor cantităţi mari de ţigări.
Florian s-a ţinut de cuvânt până la un punct. Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 22 septembrie 2009. Însă, în februarie 2010, după încetarea delegării sale clujeanul i-a cerut încă 300.000 euro pentru o nouă delegare pentru aceeaşi funcţie. În cele din urmă, Dobrescu s-a autodenunţat la DNA.

image

Ioan Romeo Niţu, Ion Savu şi Liviu Floian (de la stânga la dreapta) sunt cercetaţi în stare de arest

Arestarea
În 3 februarie 2011, patru din cele cinci persoane, Florian, Savu, Niţu şi Feher au fost reţinute pentru 24 de ore şi propuse pentru arestare preventivă pentru 29 de zile pe durata cercetărilor. Tribunalul Satu Mare a admis însă arestarea doar în cazul a trei dintre aceştia, Feher fiind cercetat în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi însă localitatea. După nenumăratele solicitări de eliberare din arest a inculpaţilor Florian, Savu şi Niţu, solicitări eşuate, ieri, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a tuturor persoanelor implicate.
Cazul se va judeca pe fond  la Tribunalul Satu Mare. „Persoanele trimsie în judecată în acest dosar riscă pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 10 ani”, spune procurorul DNA Marius Iancu.
Nicoleta Dobrescu ar fi putut scăpa de închisoare dacă sesiza DNA înainte ca aceştia să deschidă ancheta din oficiu. Ea s-a autodenunţat în cursul urmăririi penale, la începutul anului 2011, însă procurorii s-au autosesizat încă din 2010.

Citiţi Arestarea celor trei inculpaţi din dosar.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite