Urgenţele, sufocate de pacienţii afectaţi de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza căldurii, numărul solicitărilor la Ambulanţă şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a crescut cu 30%. Medicii atrag atenţia sătmărenilor să evite deplsările la orele amiezăă şi să consume cât mai multe fructe şi lichide.

Valul de căldură din ultimele zile a făcut ca numărul sătmărenilor care apelează la ajutorul medicilor de pe ambulanţe sau a celor de la Urgenţe să crească simţitor. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă au fost înregistrate în weekendul trecut 332 de apeluri, cu 108 mai multe faţă de săptămâna trecută. „La sfârşitul săptămânii trecute am avut 224 de solicitări, iar acum 332 de sătmăreni au apelat la noi. Pe lângă aceştia, mulţi nu au mai aşteptat intervenţia ambulanţelor şi au mers la spital cu maşinile proprii. În aceste zile au fost multe persoane care au suferit accidente vasculare, angine pectorale, insolaţii şi stări febrile“, a declarat Mihaela Pop, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Unitatea de Primire a Urgenţelor, luată cu asalt
Nu doar medicii de pe ambulanţe se plâng de numărul mare de solicitări, ci şi cei de la Urgenţe. „Într-o tură de 12 ore avem în jur de 50 de pacienţi. De când a venit căldura, numărul acestora a crescut la 80. Ne descurcăm greu pentru că nu avem personal suficient. Posturile sunt blocate şi nu se pot face angajări. Ne lipsesc medici. Ar trebui să existe câte unul la fiecare secţie de urgenţe, la Pediatrie, Urgenţe Majore şi Triaj“, a precizat medicul din cadrul secţiei de Urgenţe, Ramona Lăpuşte Stancu. Ea susţine că lipotimiile pot interveni din mai multe cauze: stres, căldură, spasmofilii, iar pacienţii cei mai afectaţi sunt cei cu vârste înaintate şi care nu consumă lichide suficiente în această perioadă. „Necesarul zilnic de lichide în această perioadă este de minim doi litri. Apa, ceaiurile, sucurile naturale sunt recomandările medicilor pentru toată lumea, sfaturi ce nu trebuiesc ignorate“, mai spune doctoriţa Ramona Stancu.

Doi copii şi un adult au făcut insolaţie
11 sătmăreni au suferit în weekend de pe urma căldurii, iar doi copii şi un adult au ajuns la Urgenţe cu insolaţie. „Cele trei persoane au fost aduse la spital cu cefalee, greţuri şi vărsături. Este vorba de doi copii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani şi de o femeie de 43 de ani din Tăşnad“, a declarat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. Cum meteorologii anunţă vreme deosebit de caldă şi pentru următoarele zile cu un indice de confort ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, medicii recomandă tuturor sătmărenilor să evite plimbările la soare, în special între orele 12.00-16.00, şi să consume cât mai multe lichide şi fructe proaspete.
 
Cifre 322 de solicitări au fost înregistrate la Ambulanţă la sfârşitul săptămânii trecute

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite