Cercetat pentru contrabandă cu motorină, Ioan Sas a achitat 11 milioane de euro accize şi TVA la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Sas, cercetat de DIICOT pentru cotnrabandă cu motorină neagă acuzaţiile şi prezintă dovezi că a plătit 11 milioane de euro accize şi TVA către statul Român.

UPDATE, miercuri, ora 16.18

Ioan Sas, sătmăreanul reţinut joi de procurorii DIICOT pentru contrabandă cu 15.000 de tone de motorină şi evaziune fiscală de şapte milioane de euro a fost pus în libertate.
Potrivit DIICOT, Sas şi grupul său au introdus în ţară ilegal importante cantităţi de motorină, fără să plătească taxe vamale. Sâmbătă, Tribunalul Galaţi a judecat arestarea lui şi a altor zeci de persoane din acelaşi dosar, însă cu toţii au fost puşi în libertate, după ce Sas a prezentat documente care atestă că din august 2010 până în iunie 2011 el a plătit accize şi TVA pe motorina adusă în ţară, în valoare de 11 milioane de euro. Bărbatul consideră că a fost acuzat pe nedrept, fără ca DIICOT să verifice intrările de marfă de la vama zona liberă Galaţi.
Cu imaginea pătată
„Am fost acuzat pe nedrept de către DIICOT, care nici măcar să verifice intrările şi ieşirile de la vama Galaţi nu a fost în stare, iar drept dovadă, nu am fost arestat“, declară Ioan Sas. Omul de afaceri are trei firme, dintre care cea mai tânără, Imperial Holding SRL – înfiinţată în 2009, s-a ocupat cu import şi comercializare de motorină din Ucraina. Scandalul conturat de joi încoace i-a afectat activitatea la firme, pentru care în urmă cu trei săptămâni a început să deruleze două proeicte pe sere, cu finanţare europeană de 3,6 milioane de euro.
„DIICOT a reuşit să-mi păteze imaginea prin acele informaţii date publicităţii, conform cărora aş fi liderul unui grup infracţional care se ocupă cu contrabandă, ceea ce este fals, iar documentele sunt dovada”, mai spune Sas.
Deşi a fost lăsat liber, cercetările continuă de către procurorii de la Crimă Organizată, după care se va decide trimiterea în judecată sau încetarea urmăririi penale pe numele sătmăreanului.

Sâmbăta, ora 10.33

Certezeanul Ioan Sas, cercetat în urma descinderilor DIICOT de joi, în ancheta de cirmă organizată și contrabandă cu produse petroliere, derulează mai multe afaceri în județul Satu Mare. În cursul anului trecut, una dintre societățile cu activități în domeniul construcțiilor de drumuri pe care le deține și care a preluat lucrările de modernizare la drumul comunal DC Turulung – Gherța după falimentul firmei Plantrans, a încasat 5 miliarde de lei de la Ministerul Dezvoltării RegIoanale și Turismului, condus de Elena Udrea. Licitația pentru reabilitarea drumului a fost organizată în 2007, însă afacerea a fost una perdantă pentru omul de afaceri, care, potrivit unor surse avizate, mai are de încasat aproximativ 400.000 de euro pentru lucrările pe care le-a finalizat în 2010. Contractul de reabilitare a drumului a avut o valoare de peste 2 milioane de euro

Evaziune fiscală de șase milioane de euro din alcool

Certezanul a fost implicat în mai multe scandaluri pe plan local și a fost amendat în repetare rânduri de Grada Financiară pentru nereguli în afacerile cu cherestea și alcool. În 2007, în calitate de patron al societății Luci Prod Negrești-Oaș, acesta a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție pentru o evaziune fiscală de aproape șase milioane de euro, după ce comisarii Gărzii Financiare au identificat în Satu Mare, Dâmbovița și Alba 30,7 tone de băuturi alcoolice de diverse sortimente, îmbuteliate în PET-uri, cu marcaje ale societății Luci Prod SRL Negrești Oaș.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat că în lanțul comercial dintre Luci Prod și comercianți erau interpuse societăți de tip "fantomă" și că societatea negreșteană a declarat în fals distrugerea a peste 300.000 de banderole de marcaj într-un incendiu, acesta fiind folosite pentru băuturile depistate în control și vândute pe lângă stocul declarat. Din calculele efectuate de comisarii Gărzii Financiare a reieșit un prejudiciu de 19 milioane de lei, aproximativ sase milioane de euro, reprezentand accize, TVA si impozit pe profit neachitate către stat.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite