Un octogenar este primul care şi-a pătit dările anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octogenarul Ioan Silaghi este primul sătmărean care şi-a plătit dările pe 2010
Octogenarul Ioan Silaghi este primul sătmărean care şi-a plătit dările pe 2010

Un sătmărean în vârstă de 80 de ani este cel mai conştiincios plătitor de taxe din Satu Mare. În această dimineaţă la ora 8.00, acesta fost primul la ghişeul finanţelor locale, în prima zi în care s-au reluat încasările pe 2010.

După ce Finanţele Locale au sistat încasările de taxe şi impozite locale, în perioada 4-7 ianuarie, pentru operaţiunile de închidere a anului fiscal 2009, respectiv pregătirile anului fiscal în curs, Direcţia de Taxe şi Impozite Locale (DITL) Satu Mare a fost luată cu asalt azi, dis de dimineaţă, de către sătmăreni. Cei mai mulţi au venit însă pentru a solicita un certificat fiscal sau pentru alte taxe decât cele anuale. Circa 80.000 de sătmăreni sunt aşteptaţi de astăzi la Finanţele Locale pentru a-şi plăti dările anuale. Ca de obicei, vârstnicii sunt cei mai conştincioşi plătitor de taxe, iar anul acesta octogenarul Ioan Silaghi a fost primul sătmărean care şi-a plătit dările majorate cu 20%.

„Nu vreau să am datorii“

Acesta a beneficiat însă de o bonificaţie de 10 procente, astfel că majorarea cu 20% de anul acesta a taxelor locale a fost mai uşor de suportat. Acesta a achitat pentru casa şi cei trei ari pe care îi are în proprietate, 183 de lei.  În vârtă de 80 de ani, Ioan Silaghi afirmă că obişnuieşte să îşi achite impozitele locale în primele zile ale anului. „Îmi plătesc întotdeauna de la începutul anului impozitele. Sunt mai liniştit dacă ştiu că nu am datorii la stat. Am plătit cu vreo 10 lei mai mult faţă de anul trecut, asta e, nu avem ce face, impozitele trebuie plătite“, afirmă Ioan Silaghi. Acesta mai spune că pentru a-şi plăti acest impozit a pus bani deoparte din ultima pensie. „Din ultima pensie a anului trecut mi-am pus deoparte bani pentru acest impozit. Să fiu siguri că îl pot plăti. Iar în rest vom vedea cu soţia cum ne descurcăm din pensiile noastre. Chiar dacă nu ştim cum ne vom descurca până la următoarea pensie, măcar sunt liniştit că mi-am plătit dările“ mărturiseşte octogenarul.

„Măcar să nu ne taie din pensie“

 Acesta mai spune că a lucrat şi în colectiv, dar şi la o „Fabrica de Pâine“, iar acum are o pensie de 800 de lei, iar soţia de 750 de lei, însă de abia îi ajung banii pentru cheltuielile zilnice, din ce în ce mai mari. „Încercăm să ne descurcăm cum putem, însă nu ne este însă uşor. Nu sperăm să ne crească pensia că este criză, ci măcar să nu ne taie guvernanţii din banii aceştia cu care de abia ne gospodărim“, mai spune Ioan Silaghi.

„În evidenţele noastre avem circa 80.000 de plătitori de taxe anuale, din care 10.000 sunt persoane juridice. Bonificaţia pentru plata impozitelor până la 31 martie este de 10% pentru persoane fizice şi 5 % pentru firme. Anul trecut au figurat în evidenţele noastre circa 30.000 de restanţieri. Aceştia plătesc cu penalizări taxele anuale“, spune Dan Mirel, purtător de cuvânt al DITL Satu Mare.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite