Un milion de lei pentru cultura sătmăreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a alocat un milion de lei pentru evenimentele culturale şi festivalurile organizate în acest an . Bugetul alocat culturii în acest an este mai mic decât în 2008, dar se păstrează la acelaşi nivel cu cel de anul trecut.

„E mai mic bugetul decât acum doi ani şi aproximativ acelaşi ca anul trecut. În mare parte deja sunt stabilite trupele care vor cânta la Ziua Oraşului şi la Samfest-uri şi sperăm să iasă bine până la urmă”, spune Maria Magdalena Matei, referent la Centrul Cultural G.M. Zamfirescu.
Începând din 7 mai până în ultima zi a anului, la Satu Mare se desfăşoară Zilele Culturale. Programul cuprinde manifestări noi, dar şi evenimente devenite tradiţionale, cum ar fi Ziua Oraşului, SamFest-urile, Christmas Fest, organizate de Centrul Cultural G.M. Zamfirescu sau Festivalul „Fără Bariere”, organizat de Teatrul de Nord.
Dacă în anii precedenţi, Zilele Oraşului se serbau timp de trei zile în perioada 11-14 sau 13-15 mai, în ultimii 4 ani este alocată acestei manifestări o singură zi, ultima sâmbătă a lunii mai.
Primarul Iuliu Ilyes spune că investiţiile în cultură îşi are rostul, deoarece foarte mulţi oameni nu îşi permit să plece în vacanţe. „Datorită crizei economice continue, foarte mulţi oameni nu îşi mai permit vacanţe şi călătorii ca în trecut, iar noi dorim să le oferim acestor persoane o serie de evenimente culturale la care să participe gratuit sau la costuri foarte mici”, spune primarul Ilyes.

Cei mai mulţi bani pentru teatru

Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru teatru, care va organiza Festivalul Multicultural Internaţional „Fără Bariere”. Suma de 200.000 lei acoperă cele 18 piese de teatru ce vor putea fi vizionate în perioada 14-23 mai la Teatrul de Nord. Pentru Ziua Oraşului, Samfest Rock şi Samfest Jazz, autorităţile au alocat câte 150.000 lei.
Restul de 350.000 lei sunt împărţiţi pentru celelalte evenimente culturale, cum ar fi Zilele Culturale Germane Sătmărene, Zilele Culturale Poesis, Ziua Internaţională a Copilului, Zilele festivalului Partium sau Zilele Muzicale Sătmărene.

Concerte la Satu Mare

Ziua Oraşului va avea loc în data de 29 mai şi îi are ca invitaţi speciali pe Smiley, Connect-R, Proconsul, Keresztes Ildiko şi alţi invitaţi din judeţ. La Samfest Jazz vor cânta Skopje Connection din Macedonia, Special Providence din Ungaria, Mike Godoroja & Blue Spirit şi mulţi alţii, iar la Samfest Rock vor veni Agathodaimon şi Adorned Brod din Germania, Eluveitie din Elveţia, Hypocrisy din Finlanda şi Luna Amară.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite