UPDATE: DIICOT audiază contrabandiştii de motorină. Ei vor fi propuşi pentru arestare abia mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT efectuează 18 percheziţii domiciliare în judeţele Satu Mare, Galaţi, Giurgiu, Constanţa şi Bucureşti, după ce în ultimele 48 de ore au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, care introduceau în ţară produse petroliere de contrabandă.

UPDATE: ORA 15.00

Contactată telefonic de reproterii Adevărul, sora lui Ioan Sas, doamna Maria Sas, a declarat că fratele său este acuzat pe nedrept şi că acesta de-a lungul anilor a plătit miliarde de lei accize către stat. "Nu sunt advărate acuzaţiile procurorilor DIICOT. De când se ştie şi are afaceri cu produse petroliere, fratele meu a plătit toate accizele la statul român. Este absolut fals pentru ce este acuzat. A ajuns în acest club de escroci care comit infracţiuni şi pătează imaginea omaneilor precum Ioan Sas. Pentru motorina ce a adus-o în România, indiferent pe la ce punct de trecere a frontierei, el a plătit taxele vamale şi accize de milairde de lei. Cu siguranţă duşmanii sunt cei care vroiau să-l scoată din joc şi ei sunt responsabili pentru aceste ielgalităţi", declară femeia.

Potrivit DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, în aceste momente au loc audierile inculpaţilor, iar în cursul zilei de mâine procurorii vor prezenta eventualele propuneri de arestare preventivă a unor dintre aceştia.

UPDATE: astăzi 9.40
Alături de Ioan Garancea - liderul grupului de contrabandişti cu motorină destructurat de procurorii DIICOT,  se află şi sătmăreanul Ioan Sas, un om de afaceri din Certeze, care de mai bine de 10 ani desfăşoară activităţi comerciale în Negreşti-Oaş.
Nu îl cunosc foarte bine. A fost practic invizibil în oraşul nostru, cu toate că de 10 ani are afaceri în zonă. Din câte ştiu, este din Certeze, iar la noi avea închiriat un spaţiud e la o fermă. Ultima afacere de care avem cunoştinţe că ar fi înregistra-o este în domeniul petrolier, dar alte informaţii nu avem. Niciodată nu a ieşit în evidenţă cu scandaluri sau probleme. Cele mai mari probleme cu el erau practic câteva întârzieri la plata taxelor şi impozitelor locale”, spune Nicolae Bura, primarul din Negreşti-Oaş.
Prea multe informaţii privind persoana afaceristului cu petroliere nu are nici primarul din Certeze. Acesta susţine că Ioan sas nu prea mai are elgături cu Certeze. „De ani de zile are afaceri prin Negreşti, altceva nu ştim despre el, decât că printre afacerile lui de aici era şi un bloc construit în care vindea apartamente”, declară Petru Ciocan, primarul din Certeze.
Potrivit DIICOT, Garancea şi Sas, alături de alţi aproxiamtiv 20 contrabandişti au introdus în ţară tone de motorină pe care o comercializau apoi în mod ilegal prin intermediul unor afacerişti din domeniul petrolier, la diferite staţii din ţară. Ultima navă ajunsă în ţară cu o cantitate de 1.000 de tone de motorină Euro 5 a fost depsitată şi indisponibilizată miercuri, iar de joi dimineaţă au fost duşi la audieri aproxiamtiv 50 de persoane în dosar la sediul DIICOT Galaţi.

JOI, ora 23.40
Procurorii DIICOT efectuează 18 percheziţii domiciliare în judeţele Satu Mare, Galaţi, Giurgiu, Constanţa şi Bucureşti, după ce în ultimele 48 de ore au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, care introduceau în ţară produse petroliere de contrabandă.
Un grup de cetăţeni români, ucrainieni şi sârbi, în frunte cu Ioan Garancea – administrator la DG Petrom SRL – şi Ion Sasu, au introdus în ţară ilegal importante cantităţi de motorină, fără să plătească taxe vamale. În perioada noiembrie 2010 – iunie 2011, grupul reuşit să prejudicieze statul cu nu mai puţin de 7 milioane de euro, prin introducerea în ţară a unei cantităţi de peste 15.000 tone de motorină din Ucraina în România.
"Combustibilul era încărcat pe nave sub pavilion străin, aparţinând învinuiţilor şi era introdus pe teritoriul României prin P.T.F. Galaţi Port, unde era declarat ca fiind în tranzit către Serbia. Ulterior, navele acostau la km fluvial 503, în apropierea municipiului Giurgiu, unde învinuiţii  rupeau sigiliile vamale şi descărcau motorina în diferite barje sau nave autopropulsate. Combustibilul era apoi comercializat prin intermediul unor firme controlate de către membrii grupării", se arată în comunicatul emis de DIICOT.
Astăzi au fost audiate 50 de persoane în calitate de inculpaţi la sediul DIICOT Galaţi şi au început percheziţiile domiciliare în 18 locuinţe de pe raza judeţelor Satu Mare, Galaţi, Giurgiu, Constanţa şi municipiului Bucureşti.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite