Un geolog sătmărean pe urmele incașilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ștefan Vida (50 de ani)  își povestește prin imagini aventurile din America de Sud, unde a făcut prospecţiuni miniere timp de doi ani. Expoziţia cu cele mai bune fotografii făcute de geolog în timpul excursiilor făcute în ţara incaşilor poate fi văzută timp de 30 de zile la Muzeul Judeţean din Satu Mare.  

Expozița vernisată, ieri, la Muzeul Județean din Satu Mare, cuprinde 81 de fotografii ce surprind momente din viaţa incaşilor, elemente de arhitectură și cultură incașă, animale şi flori rare. Pozele au fost realizate, în cei doi ani, 2008 şi 2009, în care geologul a făcut prospecţiuni miniere în jungla amazoniană. Pasionat de fotografie din anii primei tinereți, el şi-a petrecut timpul liber explorând întregul Chile, de la nord la sud, o fâșie de 4.200 de kilometri mărginită de coasta Pacificului și de Anzii Cordilieri.  Cele mai multe fotografii au fost făcute pe traseul Machu Picchu, valea râului Urubamba, Cuzco - capitala Incașilor. Sunt prezentate în expoziţie și obiecte artizanale pe care geologul le-a colecționat de la târguri. „Am evitat kitsch-ul și încerc să redau, în fotografie și expoziție, autenticitatea locurilor”, a declarat, ieri, pentru „Adevărul“, autorul expoziției. „Am organizat momentul de azi pentru a-mi împartăși impresiile de călătorie. De ajuns acolo e greu, iar povestea nu se poate spune fără imagini. În această vară se împlinesc 100 de ani de la redescoperirea Machu Picchu de către arheologul Hiram Bingham, iar în 28 iulie, 190 de ani de la cucerirea independenței în Peru. Evenimentul de azi este, dacă vreți, un omagiu adus continentului sud-american, unde mi-am petrecut cei mai frumoși doi ani din viață”, a explicat, ieri, Ștefan Vida.

Pe urmele „Povestașului”

„Țin minte și acum momentul în care am pășit pentru prima oară pe pământul Americii de Sud, am aterizat la Santiago de Chile. Îmi doream să ajung acolo de mic copil, am făcut o pasiune pentru civilizațiile vechi. Cea a incașilor mi s-a părut dintotdeauna cea mai fascinantă, și ajunsesem aproape de inima ei”, povestește geologul.    
Furat de mitul civilizației Inca, geologul și-a părăsit țara de adopție, Chile, și și-a petrecut concediile în Peru, explorând Urubamba (Valea Sacră a Incașilor), Machu Picchu, desenele Nasca, pe care le-a văzut dintr-un mic avion privat, și Arequipa, orașul de baștină al laureatului cu premiul Nobel pentru literatură din 2010, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa. „Civilizația incașă a lăsat urme și în Chile. Am umblat pe cărările triburilor vechi, dar vestigii arhitecturale sunt puține. Citisem mult despre incași, așa că am hotărât să-i văd la ei acasă. Așa am ajuns să umblu în Peru  pe cărări minunate, ca „Povestașul” lui Llosa.  N-aș mai fi plecat niciodată” povestește geologul. 

Povestea fotografiei „fără miros”


Una dintre fotografiile expuse de ieri la muzeu prezintă Machu Picchu, orașul sacru al incașilor, pe fundalul munților. „Am rămas uimit. Acum îmi dau seama de un handicap al imaginii. Norii se retrăgeau, ploaia s-a oprit, lumina era spectaculoasă. Era un miros de istorie pe care poza nu-l respiră. Eu îl simt de fiecare dată când închid ochii. E ceva de vis”, povestește sătmăreanul.

Machu Picchu, enigma din vârf de munte

Ruinele oraşului Machu Picchu, redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, sunt printre cele mai frumoase şi enigmatice locuri străvechi din lume. Incaşii au ridicat sute de structuri de piatră, începând cu anii 1400, pe versanţii muntelui, care ajunge la 2761,50 de metri înălţime.  Legendele şi miturile locale indică faptul că Machu Picchu („vechiul pisc" în limba Quechua – n.r.) era adorat ca loc sacru din cele mai vechi timpuri. Incaşii l-au transformat într-un mic oraş de opt kilometri părtați.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite