Un cuplu la bal, altul la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Camelia Boldişor, în timpul unei cauze de divorţ
Judecătorul Camelia Boldişor, în timpul unei cauze de divorţ

În timp ce 800 de sătmăreni s-au căsătorit anul trecut, alte 600 de cupluri au ales divorţeze. Psihologii cred că numărul mare al divorţurilor este cauzat de faptul că sătmărenii se grăbesc să se căsătorească, chiar dacă nu-şi cunosc îndeajuns de bine partenerii.

Numărul căsătoriilor a ajuns să fie aproape egal cu cel al divorţurilor. Explicaţia este foarte simplă, spun psihologii, care consideră că durata de tatonare a terenului, înainte de căsătorie a ajuns să fie mult prea scurtă.
În 2009, în timp ce 833 de cupluri şi-au unit destinele, alte 628 au luat decizia să renunţe la partenerul de viaţă. Zilnic, 15-20 de persoane din Satu Mare se prezintă în faţa judecătorului pentru a invoca motive seriose sau nu, pentru desfacerea căsniciei. „Media pe zi de divorţuri este de până în 20 de cauze. Motivele pentru care se  înaintează cererile de divorţ sunt multe, însă în ultima perioadă am constatat că suferă acele cupluri în care o persoană este plecată în străinătate“, a declarat Preşedinta Judecătoriei, Camelia Nilda Preda Târnoveanu.

Program zilnic cu publicul

În comparaţie cu alte oraşe, unde audienţele pentru şedinţele de conciliere a cuplurilor care doresc să renunţe la persoana de lângă ei se ţin într-o singură zi, la Satu Mare, sătmărenii se pot adresa instanţei, zilnic între orele 8-12.00. „Am stabilit acest program pentru că nu vrem să limităm populaţiei accesul la instanţa de judecată“, a declarat Camelia Nilda Preda Târnoveanu. De multe ori, şedinţele de conceliere dau şi rezultate bune. „Au fost cazuri în care, în urma discuţiilor avute cu cei doi soţi, am reuşit să-i conving că nu merită să facă acest pas. Însă majoritatea dintre ei vin foarte hotărîţi în faţa instanţei de judecată“, a mai spus Preşedinta Judecătoriei.

Probleme în cupluri, încă înainte de căsătorie

Numărul mare de divorţuri este cauzat de faptul că multe dintre perechile care decid să îşi unească destinele nu reuşesc să se cunoască suficient de mult. „S-a scurtat foarte mult perioada de tatonare a relaţiei, este foarte important ca persoanele să ajungă să se cunoască suficient de bine înainte de a se căsătorii“, a spus psihologul Călin Secan.
Dorinţa de competiţie este o altă cauză a despărţirilor. „Persoanele trebuie să se completeze unul pe celălalt şi nu să fie într-o competiţie continuă. Căsătoria este ca un foc, iar dacă nu pui pe el, rişti să se stingă“, a mai spus Călin Secan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite