Un copil de 1 an şi două luni din Satu Mare a murit din cauza gripei AH1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil de un an şi două luni a decedat duminică din cauza virsului AH1N1, însă medicii au scuns cazul în faţa reprezentanţilor mass-media, deşi au fost întrebaţi de repetate ori privind cazurile de gripă porcină. Copilul a fot internat la Spitalul Judeţean Satu Mare cu peritonită, operat, iar ulterior transferat la Cluj-Napoca, unde a făcut pneumonie şi a decedat luni.

În perioada 17-23 ianuarie au fost confirmate 31 cazuri de gripă în ţară şi a fost înregistrat un deces la un copil din judeţul Satu Mare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au negat existenţa unui astfel de caz la nivelul judeţului, deşi au fost întrebaţi în repetate rânduri despre suspecţii de AH1N1. Reprezentanţii DSP spun că nu cunoşteau cazul, în schimb medicii de la Spitalul Judeţean spun că au aflat de caz tocmai de la DSP.
„Oficial noi nu am primit niciun rezultat din partea Ministerului Sănătaţii. Mâine vom face o conferinţă de presă în care vom prezenta cazul spre mediatizare”, spune Lidia Tămaş, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.
Un copil de 1 an şi 2 luni din Agriş a decedat
Micuţul, de numai un an şi două luni, a fost internat la spitaul din Satu Marel cu peritonită (o inflamaţie a peritoneului, adică a membranei care căptuşeşte pereţii cavităţii abdominale şi este ca un „sac“, în care se află toate organele abdominale), urmând să fie operat. Deşi la operaţie nu au fost probleme, după intervenţie micuţul a prezentat probleme respiratorii, fiind transferat la Cluj Napoca. La câteva zile, copilul a decedat. S-a solicitat efectuarea autopsiei, rezultatele fiind încă necunoscute. Însă după recoltarea şi trimiterea unor probe biologice la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, s-a constatat că motivul decesului a fost prezenţa virusului AH1N1 în sistemul imunitar al copilului.
"Săptămâna trecută copilul a fost internat şi operat cu peritonită. Deşi operaţia a decurs bine, la câteva zile copilul a început să prezinte probleme respiratorii, ia situaţia s-a agravat, motiv pentru care el a fot transferat la un spital din Cluj-Napoca. Acolo, la câteva zile a decedat. Rezultatul autopsiei nu îl avem deocamdată, însă primele rezultate de la Institutul Cantacuzino arată că acesta a murit din cauza virsului AH1N1”, spune managerul.
Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare, în subordinea căruia se află şi Spitalul Judeţean, declară că abia astăzi după-masa au aflat că un copil din Satu Mare a fost purtător de virus, respectiv că acesta adecedat din cauza acestei gripe.

Nu a fot suspect de gripă
"Noi abia de astăzi avem cunoştinţe despre cazul copilului care a fost internat la chirurgie infantilă în Satu Mare la data de 12 ianuarie şi care ulterior a fost transferat la Cluj Napoca, unde a şi decedat. El a fost operat de peritonită, ceea ce şi în cazul adulţilor este o operaţie periculoasă. Pentru că starea micuţului s-a agravat şi la Satu Mare nu există terapie intensivă pentru copii, la data de 16 ianuarie el a fost transferat la Cluj Napoca. Acolo a făcut pneumonie, după care a decedat săptămâna aceasta, luni. În astfel de cazuri se recoltează probe biologice pentru a se stabili existenţa virusului AH1N1. Probele au fost transmise pentru analiză şi astfel ni s-a confirmat, motivul decesului fiind acest virus", spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. Csehi mai spune că micuţul nu a fost suspect ca fiind infectat cu AH1N1.
Cu 16% mai multe cazuri
La nivel naţional, în perioada 17-23 ianuarie, s-au înregistrat 31 de cazuri de gripă şi un deces, cel al copilului din Satu Mare. De asemenea, în raportul Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile se arată că numărul infecţiilor respiratorii acute a crescut cu 16% faţă de săptămâna precedentă.
Dintre cele 31 de cazuri de gripă 24 au fost de tip AH1N1 (câte unul în judeţele Braşov, Brăila, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Satu Mare, Timiş, câte două în Bihor, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Prahova, Bucureşti şi trei în Bistriţa), unul de tip AH3N2 în judeţul Iaşi şi şase de tip B (unul în Gorj, două în Constanţa şi trei în Iaşi). Medicii epidemiologi spun că s-a înregistrat o incidenţă medie a infecţiilor acute respiratorii care a depăşit nivelul bazal, fără însă a fi depăşite valorile maxime aşteptate. "Ca urmare, se constată debutul sezonului gripal, activitatea gripală evoluând cu intensitate medie, în focare locale (judeţele Iaşi şi Constanţa) şi cu cazuri sporadice în restul teritoriului", potrivit MS.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite