Un colţ din Mongolia a ajuns la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cort din îndepărtata Asie, cumpărat cu peste 2.000 de euro, a fost unul din punctele de atracţie din cadrul Zilelor Culturale Maghiare „Partium“, de la Satu Mare. O altă atracţie a zilelor este standul cu pahare şi sticle pictate, majoritatea destinate viitorilor miri.

Un cort din lână, din Mongolia, denumit iurtă, la care au muncit aproximativ 100 de persoane timp de două luni, a fost instalat aseară în Grădina Romei în cadrul Zilelor Culturale Maghiare „Partium“ . Iurta şi standul cu pahare şi sticle personalizate sunt principalele atracţii ale evenimentului. Cortul a fost adus tocmai din Mongolia de o sătmăreancă, Eniko Mezezon, care l-a cumpărat cu peste 2.000 de euro. Vizitând acest cort, sătmărenii au ocazia să afle o parte din traiul de zi cu zi al nomazilor. Aseară, zeci de persoane au aşteptat la rând să intre în cort, iar proprietarul le-a explicat cum a fost „fabricat“, dar şi ce semnifică el pentru nomazi.

Iurta se face din lâna de la 200 de oi 

Iurta este o locuință demontabilă, specifică populațiilor nomade mongole sau turcice, de formă conică, la mongoli, ori semisferică, la turci, alcătuită dintr-un schelet din zăbrele de lemn în formă de cerc. Nomazii locuiesc şi în prezent în astfel de locuinţe.  Eniko Mezezon susţine că, pentru acest cort, nomazii au nevoie de lâna provenită de la 200 de oi şi care este tunsă în decursul a doi ani. „Nu e uşor să aştepţi atâta vreme să-ţi poţi construi casa. Nomazii aşteaptă doi ani, timp în care tund lână de la 200 de oi, pe care, mai apoi, o prelucrează. O transformă în pâslă pe care o presează prin tehnica de fabricare a pălăriilor. Nu se ţese şi nici nu se coase, ci se presează cu apă fierbinte“, a declarat Eniko. 

Locuinţa este foarte rezistentă
Pe lângă faptul că este rezistent la intemperii, cortul are un simbol profund. „Scheletul acestuia, fabricat din lemn, simbolizează lumea femeilor, care au la bază pământul şi-i ţin pe umerii lor pe bărbaţi. Aceştia sunt reprezentaţi de scheletul acoperişului, fabricat din fâşii din lemn. Uşa, pictată cu desene specifice, reprezintă legătura nomazilor cu divinitatea, simbolizând naşterea şi moartea, trecerea într-o altă lume“, explică Eniko Mezezon . În plus materialul din care este confecţionat permite o stare de confort indiferent de anotimp. „E foarte rezistent la orice fel de vreme. Vara e răcoare, iarna e cald“, a mai spus Eniko. În incinta cortului se vor desfăşura, azi şi mâine, diferite spectacole legate de tradiţia meşteşugărească maghiară, dar şi cea mongoleză. 

 Pahare personalizate pentru miri  
O altă atracţie a târgului este standul cu pahare şi sticle pictate, majoritatea destinate viitorilor miri. Melinda Stucz şi-a expus lucrările pentru a doua oară în acest an. „Este un hobby. M-am axat mai mult pe pahare pentru miri pe care le personalizez. O pereche costă 60 de lei. Lucrez zile întregi la ele, deoarece vopseaua se usucă greu“, a declarat Melinda. Zilele Culturale Maghiare „Partium“ se vor încheia duminică.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite