Umanitar: Aici sunt banii dumneavoastră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundația „Hans Lindner“ a reușit anul trecut să strângă cei mai mulți bani din cei 2% donați de sătmăreni. Aproape 700.000 de lei, adică 170.000 de euro, au donat sătmărenii anul trecut organizațiilor nonprofit, prin redirecționarea a 2 % din impozitul anual.


Circa 170.000 de euro au donat anul trecut sătmărenii către organizațiile nonprofit, prin depunerea formularului 230 la Administrația Financiară a Municipiului Satu Mare. La nivelul întregii țări suma colectată prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe venit se ridică la peste 28 de milioane de euro. „Un număr de 11.380 de sătmăreni au depus în 2009 declarația 230, prin care au donat două procente din impozitul anual unui număr de 572 de entități nonprofit“, afirmă Valer Andreica, șeful Administrației Finanțelor Publice (AFP) a municipiului  Satu Mare. În topul asociaţiilor către care au făcut sătmărenii donaţii se regăsesc: Fundația „Hans Lindner“, cu circa 54.000 de lei, Fundația „Turnul Pompierilor -SMURD“, care a primit circa 19.700 de lei, şi Asociația pentru autiști „Sfântul Benedict“, către care au fost redirecţionaţi 19.300 de lei.

O „rază de speranță“ pentru copii bolnavi de cancer

De programul „Raza Speranței“ al Fundației Hans Lindner, sprijinit de sătmăreni anul trecut cu circa 54.000 de lei, au beneficiat circa 30 de copii din întreg județul Satu Mare, tineri cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, bolnavi de cancer în diferite stadii, dar și părinții acestora, cuprinși în programele fundației. „Tomografiile de tip PET, făcute în Ungaria pentru o parte a copiilor, au fost printre cele mai costisitoare. O astfel de tomografie costă peste 1.100 de euro. În rest, din fondurile primite de la sătmăreni am cumpărat medicamente complementare tratamentelor, s-au organizat evenimente destinate copiilor din program, dar și părinților lor. Pe de altă parte, avem o strânsă colaborare cu secțiile de Oncopediatrie din Cluj – Napoca și Timișoara, unde ne derulăm activitățile“, spune Cristina Tulba, coordonator de program.

Foto: „Raza Speranţei“ a cumpărat mai multe dotări pentru secţia de Oncopediatrie din Cluj Napoca


Părinții copiilor bolnavi de cancer, cei mai mulți dintre ei aflați în dificultăți material, au găsit sprijinul necesar în cadrul fundației. „Din momentul diagnosticării copilului, Raza Speranței ne-a ajutat foarte mult, cu toate întrebările pe care le aveam în acel moment referitoare la diagnosticul și tratamentul copilului nostru, dar și sprijinul moral de care avem nevoie. Nu am fost lăsați singuri nici când am pornit în căutarea unui medic în Budapesta, pentru intervenția chirurgicală necesară copilului nostru, prin programul Raza Speranței fiindu-ne asigurat transportul gratuit cu ambulanța fundației de câte ori a fost nevoie“, spune Chis Stela (40 de ani).

image


Foto: Copiii cuprinşi în program, dar şi familiile acestora au beneficiat de evenimente şi tabere



image
image


Câte 19.000 de lei au primit și fundațiile „Turnul Pompierilor – SMURD“ și Asociația pentru autiști „Sfântul Benedict“. Pompierii au investit banii în dotări pentru serviciul de urgență SMURD, iar cei de „Sf. Benedict“ au cumpărat materiale didactice necesare cursurilor de care beneficiază aproape 50 de copii autiști.



Efort minim
Mai puțin de 5 minute durează completarea Formularului 230 de redirecționare a 2% din impozit. „Acesta se poate depune fie prin poștă, fie la sediul Administrației Financiare. Durează mai puțin de 5 minute și trebuie completat doar cu denumirea organizației, codul fiscal al acesteia și codul IBAN, calculele le facem noi“, spune Maria Szabo, şeful Serviciului Gestionare Registru Contribuabili. Anul acesta, termenul limită de depunere a declaraţiilor este 17 mai.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite