Ultima strigare la dările locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lazar Ilyes a primit astazi o reducere de 110 lei, pentru ca si-a platit la timp impozitul
Lazar Ilyes a primit astazi o reducere de 110 lei, pentru ca si-a platit la timp impozitul

Cei care nu îşi achită impozitele locale în următoarele două zile vor primi penalizări  şi riscă executarea. Sătmărenii mai au la dispoziţie două zile pentru a-şi plăti benevol şi fără penalităţi dările locale.


Lazăr Ilyes (67 de ani) a plătit astăzi cu 110 lei mai puţin pentru că şi-a achitat impozitul local în termenul limită. „Este într-adevăr o reducere consistentă, mai ales că impozitele locale pe care le am de plătit sunt destul de mari. Tocmai asta este problema. Lucrezi o viaţă întreagă să îţi aduni cât de cât o avere, eşti impozitat cât timp munceşti, iar acum la pensie suntem impozitaţi în continuare. Asta nu prea este corect“, spune sătmăreanul.

Mai puţin de jumătate au plătit până acum 


La plata integrală a taxelor locale, sătmărenii mai pot beneficia de bonificaţia de 10% pentru personae fizice şi 5 % pentru persoanele juridice doar până miercuri. Cei  care nu îşi achită taxele şi impozitele locale aferente semestrului I până la daa de 1 aprilie, vor plăti penalităţi de 0,1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Mai mult de jumătate dintre sătmăreni sunt aşteptaţi în continuare la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, pentru a se achita de obligaţiile financiare pentru acest an. „Până la data de 25 martie, la impozitul pe clădiri de exemplu, din cei 45.300 de proprietari persoane fizice, au plătit circa 22.000, adică mai puţin de 50 %. Iar la persoane juridice, în aceaşi categorie a impozitului pe clădiri s-au achitat de obligaţii doar 27%“, afirmă Dan Mirel, şeful Biroului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare.


80.000 de  plătitori de taxe anuale, din care 10.000 sunt persoane juridice, figurează în statisticile Primăriei Satu Mare


Acesta mai spune că sătmărenii mai au la dispoziţe două zile, marţi şi miercuri pentru a-şi plăti impozitele benevol, pentru că în luna aprilie angajaţii Finanţelor Locale, vor trimite somaţii către rău platnici, iar ulterior, vor începe procedurile de executare. „Data de 31 martie este termenul limită scadent la impozitul aferent semestrului I. Taxa de salubrizare este în schimb scadentă la data de 31 martie pentru trimestrul I, nu pentru semestru. După data de 1 aprilie, vom începe să trimitem somaţii, iar până la finalul semestrului I, în următoarele trei luni, vom trece şi la executarea răi-platnicilor, respectiv vom trece şi la popriri “, mai spune Dan Mirel. Şi contribuabilii persoane fizice care au de plătit impozite şi taxe locale în sume mici, de sub 50 de lei, sunt obligate să achite impozitele şi taxele locale într-o tranşă, până la 31 martie, în caz contrar şi acestora li se calculează penalizări până la achitare.





Finante Locale,Dan Mirel
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite