Ulei şi zahăr din Milano pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care muncesc în străinătate au venit acasă de sărbători cu portbagajele pline de alimente de bază. În utlimele 24 de ore, pe la Vama Petea au intrat în ţară peste 7.000 de persoane, iar vameşii se aşteaptă ca traficul să se dubleze mâine.

Deşi numărul celor care intră în ţară a crescut faţă de o zi normală, autorităţile de frontieră sătmărene spun că traficul prin vămi a scăzut faţă de anii trecuţi chiar şi cu 30%. Totuşi, în ultimele două zile numărul persoanelor care au intrat în ţară pe la Petea şi Urziceni s-a dublat faţă de zilele obişnuite. „Ieri, 4.308 persoane au intrat în ţară pe la Petea, iar azi-dimineaţă, până la ora 9.00, alte 3.200 de persoane au tranzitat vama. Astăzi şi mâine aşteptăm o creştere cu 50% a traficului“, a declarat comisarul şef Vasile Chişluca, şeful sectorului Petea. „Nu mai sunt cozile de altă dată. Oamenii vin în valuri, însă timpii de aşteptare nu au crescut foarte mult. Nu se mai stă la rând ore întregi în vămi“, a mai spus comisarul şef.

Zahăr, ulei şi câteva cadouri din Milano
Sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate se întorc acasă de sărbători, chiar dacă în număr mai mic şi cu mai puţine daruri decât în anii trecuţi. Criza se simte şi peste hotare, spune un sătmărean stabilit în Italia de 10 ani. S-ar întoarce acasă, însă este convins că nu şi-ar găsi de lucru. „Venim în fiecare an acasă de sărbători pentru că ne e dor de familie şi de mâncărurile româneşti. Criza se simte şi peste hotare. Nu mai venim cu maşinile încărcate de cadouri pentru toată familia. Am cumpărat alimente de bază, precum ulei şi zahăr şi ce mi-a mai spus mama. În rest, câteva dulciuri pentru copii“, spune Valer Pop, de 30 de ani. Bărbatul munceşte la Milano ca electrician şi spune că un litru de ulei de floarea soarelui costă 1 euro şi câţiva cenţi, iar kilogramul de zahăr se cumpără cu preţuri sub un euro, undeva la 85 de cenţi. „Sunt mai ieftine ca la noi şi preferăm să aducem de acolo alimente de bază“, mai spune sătmăreanul. El se va întoarce la muncă în Italia săptămâna viitoare, imediat după sărbători. „Sunt mulţi români care şi-au pierdut locurile de muncă şi lucrează ca zilieri şi nu îşi permit să îşi cheltuie puţinii bani pe drumuri doar ca să vină şi să plece înapoi“, este de părere Valer.

De 20 de ani vin acasă de Paşte
O altă familie, stabilită de 20 de ani în Austria, a revenit, aseară, în ţară să petreacă sărbătorile cu familia. Ioan Mureşan şi soţia spun că nici ei nu îşi mai permit să îşi încarce maşina cu cadouri pentru familie. „Mâncăruri ca la noi nu găseşti în Austria. Ne e dor de tot ce se pune pe masa de Paşte, de la şuncă la ouă vopsite, pască“, susţine bărbatul.

Personal suplimentat în vămi
Personalul din punctele de trecere a frontierelor a fost suplimentat în aceste zile pentru a face față creșterii traficului. Românii care muncesc în străinătate vin acasă să petreacă sărbătorile de Paşte cu familia.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite