Satu Mare: Gripa nouă dă teamă la graniţa cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Gripa nouă dă teamă la graniţa cu Ucraina
Satu Mare: Gripa nouă dă teamă la graniţa cu Ucraina

De abia ieri s-au luat primele măsuri împotriva virusului H1N1 în Vama Halmeu. În Vama Halmeu s-au distribuit ieri 250 de măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale cu care personalul să „lupte“ împotriva virusului.


În pofida mult mediatizatei pandemii de gripă nouă din Ucraina, autorităţile din judeţul Satu Mare, au luat primele măsuri de prevenire a răspândirii virusului în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Halmeu, de abia ieri în jurul orei 13.00. „Nu am primit nicio dispoziţie din partea Ministerului Sănătăţii, aşa că noi, din proprie iniţiativă am distribuit câte 250 de măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale pentru angajaţii din Vama Halmeu“, a afirmat Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Acesta mai spune că, începând de astăzi, se va detaşa în Vama Halmeu şi un asistent medical din cadrul instituţiei. 

image


Micul trafic, speriat de gripă

Cei care tranzitau PTF Halmeu ieri, s-au mirat de forfota din vamă şi de echipamentul celor care îi controlau. „Păi se pare că este serioasă treaba dacă toată lumea are mască şi mănuşi. Eu merg în Ucraina destul de des să cumpăr motorină pentru agricultură şi alte produse. Dar acum nu o să mai vin o vreme“, spune Gheorghe Câmpan, agricultor din Seini.
După pauza de echipare a angajaţilor din vamă, tranzitul prin PTF Halmeu a fost reluat, cu obişnuitele controale ale documentelor şi a bagajelor, fără interogatorii cu privire la starea de sănătate a turiştilor. „Procedura impusă în luna aprilie se menţine. Poliţiştii de frontieră îi vor întreba pe turişti dacă au simptomele gripei, pentru ca ulterior cazurile să fie preluate de reprezentanţii DSP“, a declarat comisarul Vasile Maxim,  şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare.

Panica a ajuns şi la vameşi şi poliţişti
În jurul prânzului, traficul în PTF Halmeu a fost oprit ieri pentru circa o jumătate de oră, timp în care vameşii şi poliţiştii de frontieră se echipau cu mănuşi chirurgicale şi măşti de protecţie.  „Ne temem, mai ales că noi suntem aici în contact direct cu turiştii care intră în ţară din Ucraina. Nu ştiu cât ne ajută măştile şi mănuşile, dar mai bine decât nimic“, spune  Mareş Mihai (46), agent vamal. Şi poliţiştii de frontieră se gândesc la pericolul la care se expun. „Am fost îngrijoraţi. Am tot văzut la ştiri despre gripa din Ucraina. Bine că măcar avem măştile. Este şi asta o măsură de protecţie“, spune Andrei Abrani (24), angajat al Poliţiei de Frontieră.

Angajaţii din Vama Halmeu au primit măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale

image
image
image

În total, 191.431 de persoane suferă de gripă, în principal în vestul Ucrainei, judeţul Satu Mare fiind  printre cele mai apropiate zone din ţară faţă de focarul din teritoriul vecin.  Peste 7.500 de ucrainieni au  spitalizaţi, dintre care peste o sută în unităţi de terapie intensivă.

Angajaţii vămii, primii care vin în contact cu cei care tranzitează punctul de trecere a frontierei Halmeu, se tem pentru sănătatea lor. “Ne temem pentru sănătatea noastră.  Vaccinul împotriva gripei porcine am înţeles că se va da doar în decembrie. Până atunci noi ce putem face?! ”, spune o angajată a din Vama Halmeu, sub protecţia anonimatului. 


Dezinteres ministerial

Directorul Direcţiei de Sănătate Pubică (DSP) Satu Mare afirmă că nu s-a emis nicio dispoziţie ministerială cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii gripei porcine. „Din cauza ministerului nu avem nici vaccinul pe care l-am comandat. Am cerut 60.000 de doze, însă ne-au luat banii şi acum trebuie noi să facem licitaţie pentru a cumpăra numai 17.000 de doze, pentru că ne-au lăsat fără bani. Vom încerca să luăm la nivel local unele măsuri în vămi, însă nu avem pe stoc destule măşti de protecţie, am mai comandat”, spune Dorel Coica.  

image

   Ministerul Sănătăţii mizează pe responsabilitatea civică „Deocamdată, cele mai importante măsuri sunt cele de igienă personală. Este un virus care se transmite cu uşurinţă pe calea aerului, aşa că este nevoie de responsabilitate civică pentru a preveni răspândirea gripei“, afirmă Oana Grigore, reprezentant al Biroului de Presă din Ministerul Sănătăţii.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite