UPDATE Taxe de numire pe funcții. PDL Satu Mare neagă comerțul cu posturi de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Valer Marian susţine că lista cu bani pentru partid i-a parvenit din interiorul PDL Satu Mare
Senatorul Valer Marian susţine că lista cu bani pentru partid i-a parvenit din interiorul PDL Satu Mare

Senatorul PSD Valer Marian acuză că directorii de instituții publice și-ar fi cumpărat posturile prin donații către organizaţia judeţeană a PDL. PDL spune că afirmațiile senatorului vin din „science fiction”. 

O listă care cuprinde numele a 40 de directori de instituții deconcentrate din judeţul Satu Mare, directori de instituții de învățământ precum și sume de bani pe care aceștia le-ar donat către PDL în 2009 a fost făcută publică, într-o conferinţă de presă, de senatorul Valer Marian, președintele Organizației Județene a PSD Satu Mare. Senatorul susține că respectivul document atestă corupția din PDL și instituționalizarea șpăgii la nivelul partidului de guvernămînt.  Conducerea Organizației Județene a PDL Satu Mare neagă veridicitatea listei.
Nume și sume
Potrivit listei, Viorel Pintea, directorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Satu Mare, a donat cea mai mare sumă: 50.000 de lei. Acesta este urmat în topul cotizanților de Dan Maier, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Satu Mare, Ioan Ulici, fost adjunct DGFP, Ioan Șipoș, comisarul șef al Gărzii Financiare Satu Mare, inspectorul general școlar Mariana Popa și șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, Cristian Sasu, care ar fi achitat fiecare câte 40.000 de lei la PDL. În total, pentru 40 de posturi de conducere s-ar fi plătit 679.000 de lei.   
„Am ajuns de râsul întregii ţări, trei cazuri de corupţie în Satu Mare în rândul unor directori numiţi în funcţii de PDL. S-a ajuns să se ia bani și pentru posturi de director de grădiniță, în rate. Ei folosesc termenul «donație», dar în realitate vorbim despre sume pretinse pentru numiri și mențineri în funcție“, a afirmat senatorul în conferinţa de presă ţinută duminică. Marian a mai declarat că documentele incriminatoare la adresa PDL au fost trimise și la DNA, DGA și Parchetul Tribunalului Satu Mare.
„E science-fiction“
Samuel Țânțaș, prim-vicepreședintele Organizației Județene a PDL Satu Mare, beizadeaua miliardarului oșean Vasile Țânțaș, a negat veridicitatea listei și pune afirmațiile senatorului în zona „science-fiction“. „Acele afirmatii sunt total nefondate și eu, în calitate de prim-vicepreședinte al PDL Satu Mare, nu știu nimic. Dacă eu nu știu nimic, înseamnă că nu a fost nimic și că nu e nimic adevărat. E science fiction. Nu stiu ce l-a motivat pe domnul senator să facă astfel de declarații“, a declarat, ieri, Samuel Țânțaș. Prim-vicepreședintele a refuzat să dea curs solicitării reporterului „Adevărul de Transilvania“ de a pune la dispoziție listele nominale ale donatorilor PDL Satu Mare din 2009.
Ce spun directorii
Directorii interpelați de „Adevărul“ neagă că și-ar fi cumpărat posturile. Dan Maier, directorul DGFP Satu Mare, a declarat că lista este fictivă. „Mi se pare o prostie, n-are nicio legătură cu realitatea. Nici n-aș fi avut de unde să dau banii ăia, nici eșalonat, nici altfel. Mi se par niște chestiuni prostești“, a spus șeful finanțelor sătmărene. Cristian Sasu, aflat și el pe lista senatorului, a negat, la rândul lui, orice implicare în cumpărarea de funcții. „Eu sunt fericit, tocmai mi s-a născut copilul. Ce pot să vă spun? N–am donat 40.000 de lei la PDL, nici pentru funcție, nici fără funcție“, a afirmat Sasu.
Cine este senatorul Valer Marian
A intrat în politică din postura de director al cotidianului Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare. Senator PSD din 2008, Valer Marian este vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii şi membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Parlamentul României. El a fost subprefect al județului Satu Mare în perioada iulie 2004 – ianuarie 2005. Fost procuror, a deschis, după Revoluția din 1989, dosarul Nicu Ceaușescu. Senatorul s-a făcut remarcat printr-o serie de interpelări în Parlament, în care a acuzat poliția politică instaurată de actualul regim prin intermediul serviciilor secrete.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite