Turnură - Horea Anderco dă statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar Anderco îşi calculează daunele morale şi materiale pe care le va imputa statului
Fostul primar Anderco îşi calculează daunele morale şi materiale pe care le va imputa statului

Achitat într-un dosar de corupţie cu 11 capete de acuzare, fostul primar vrea să ceară statului daune morale şi materiale. Arestat în 2003 şi achitat la finalul anului 2009 într-un dosar de corupţie, Horea Anderco vrea daune de sute de mii de lei pentru cele 15 luni de arest preventiv şi cei şapte ani de procese.


Nu mai puţin de 11 capete de acuzare, 15 luni de arest preventiv, peste 70 de termene, circa 80 de martori, sute de ore de audieri, dar şi compensaţii în valoare de 150.000 de mii de lei. Acesta este bilanţul brut al celor şapte ani de procese, la finalul cărora fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, a fost achitat în dosarul de corupţie intentat în 2003, dar şi în alte cercetări şi dosare penale şi civile intentate de-a lungul timpului de instituţiile statului. Procurorii DNA nu au reuşit în cei şapte ani să demonstreze în instanţă infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu pentru care fostul edil şef a fost arestat în aprilie 2003.

1,5 miliarde de lei vechi primiţi deja

În urma unui proces cîştigat împotriva Primăriei Satu Mare, fostul edil a fost reangajat în 2007 pe postul pe care era titular, cel de şef al Serviciului Urbanism. Odată cu reangajarea, Anderco a primit 50.000 de lei drept salarii retroactive pentru perioada noiembrie 2004 - mai 2007, însă tot atunci este suspendat din funcţie, fiind în continuare cercetat penal. Ca urmare a soluţiei date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în noiembrie 2009, prin care au fost menţinute soluţiile date de instanţele de fond şi apel, Horea Anderco a încasat luna trecută circa 100.000 de lei, reprezentând salariile retroactive pentru perioada mai 2007 – februarie 2009. El a fost repus în funcţia de şef al Serviciului de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, post pe care l-a deţinut înainte să fie ales primar.

Dă statul în judecată

„Au fost o grămadă de cheltuieli. Acum le calculez pentru a da statul român în judecată. Toate cheltuielile cu avocatul, deplasările, banii cheltuiţi pentru fiecare recurs, dar şi alte drepturi salariale pe care încă nu le-am primit pentru perioada aprilie 2003 - noiembrie 2004. Daunele morale sunt însă cele mai mari, pentru că, fiind primar, impactul arestării asupra imaginii personale a fost mult mai mare. De exemplu, şeful Administraţiei Pieţelor, Constantin Timciuc, arestat în acelaşi dosar cu mine, a primit în 2007 daune morale şi materiale de 5 miliarde de lei vechi pentru că l-au ţinut arestat 10 luni“, spune Horea Anderco.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite